Kdaj zastreti tla s kompostom za novo sezono?

Vsakoletna nega tal na vrtu brez prekopavanja, prinaša osvežitev gred s kompostno zastirko 3-5 cm na debelo. Kdaj pa je najboljši čas, zastreti tla na vrtu s kompostom in ga pripraviti na novo sezono?

Naj zastrem tla s kompostom jeseni ali spomladi?

Glavno zastiranje tal poteka v tistem delu leta, ko so grede najmanj zasedene. V našem klimatskem pasu to pomeni pozno jeseni ali spomladi. Nobene "znanstvene" razlage ni, kdaj je bolje. Obstajajo plusi za zastiranje že jeseni in plusi za zastiranje spomladi.

Zakaj je bolje zastirati jeseni

- Kompost se od jeseni do nove vrtnarske sezone že veže z minerali v tleh, tvorijo se glineno-humusni delci. Izboljšali smo si rodovitnost in drenažnost tal.
- Tla niso gola in izpostavljena zunanjim vremenskim dejavnikom ter eroziji.
- Hranila, ki so podvržena izpiranju, se sperejo na sami gredi in vežejo v tla, kjer bo kasneje rastla zelenjava.
- Tudi če kompost še ni kvalitetno predelan, se zastrt na tleh čez zimo predela (nikakor na gredo ne zastiramo svežega gnoja!)
- Zastremo lahko tudi okoli rastočih rastlin (brstični, listnati ohrovt, tudi česen), okoli manjših manjših in nizko rastočih listnatih rastlin (špinača, motovilec) pa ne moremo.

Zakaj je bolje zastirati spomladi

- Kvaliteten kompost je mikrobiološko nabit in le takšen je najboljši stimulator za uspešno kaljenje in rast rastlin. To je velik plus.
- Temna barva je še vedno izrazita (od jeseni lahko zbledi), zaradi česar se tla hitreje segrejejo.
- Lažje pripravimo celoten vrt naenkrat ali ga razširimo s kompostom.
- Spomladi očistimo gredo plevela in zastremo s kompostom. Ter že takoj sejemo ali sadimo. Torej naredimo vse naenkrat.
-  Od jeseni do pomladi imamo še čas kompostirat ali pridobit kompost iz zunanjega vira.

Kdaj potem?

Midva zastirava v večini (80%) že jeseni, ko so grede prazne in ker imama kompost že pripravljen. Preostalo (za motovilcem, špinačo, ...) pa zastreva spomladi. Bolje se nama obnese zastiranje jeseni, ker so tla do začetka nove sezone ravno prave strukture/trdote za uspešno setev. Včasih imava problem s slabšo kaljivostjo pri rahlih kompostih, ki jih zastreva spomladi in nato takoj sejeva vanj.

Po najinem mnenju je bolje jeseni, ampak to ne pomeni, da le to drži je tako prav. Vse je odvisno od tvojega konteksta in kaj tebi najbolje funkcionira, kar pokaže praksa.

Kaj pa mi, ko znamo samo štihat? 😅

Če imaš željo po spremembi in te zanima več o neprekopavanju ter zastiranju, vabljen/a, da prelistaš knjigo Štihanje? Ne, hvala. Hvala.

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂