Opora za paradižnik – zanka z vrvico

Z vzgojo paradižnika ob vrvici potrebujemo dober sistem za pritrjevanje vrvice v tla ob sadikah in tudi praktični sistem s pritrditvijo zgoraj, ki nam omogoča, da tekom rasti paradižnika, le tega z vrvico spuščamo k tlom in mu omogočamo daljšo rast. V praksi je zelo enostavno takole

Pritrjevanje vrvice v tla

Plastično vrvico z (kovinsko) paličico zapičiš nekje med 20 do 30 cm v tla (najmanj 15 cm bi še šlo) ob sadiki paradižnika. Nato potegneš paličico ven, vrvica pa ostane v gredi. Posebno privezovanje na morebitne kline v tleh sploh ni potrebno, prav tako ni potrebe po privezovanju vrvice okoli stebla paradižnika. S tem, ko vrvico potisnemo v tla, jo bo paradižnik s svojimi koreninami fiksiral. Hkrati pa se vrvico fiksira, ko paradižnik raste in jo večkrat ovijemo okoli stebla. Preverjeno!

Pritrjevanje vrvice zgoraj

Idejo sva dobila od kmetije Vegerila, saj se tak način fiksiranja vrvice uporablja med profesionalnimi gojitelji paradižnika.

Za ta namen sva si pripravila posebno zanko iz aluminijaste žice. Midva jo v rastlinjaku pritrdiva na ogrodje rastlinjaka. 1 m alu žice dobiš v tehničnih trgovinah, je namenjena za varjenje. Razrežeš jo na 33,3 cm dolžine in narediš zanko, kot je vidna spodaj. Ta zanka ti omogoča, da lahko vrvico naviješ med zgornjim in spodnjim ušesom in imaš tako pripravljeno dolžino vrvice za vsak paradižnik posebej, da ga lahko med sezono spustiš, ko paradižnik doseže vrh. S ''hakeljčkom'' pa vse skupaj obesiš za oporo.

Več detajlov o samo vzgoji paradižnika najdeš v kategoriji paradižnik.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂