Premični kokošnjak na vrtu

Premični kokošnjak (kurnik) je letos na svojo željo naredil Robijev oče. Ker sva nekaj materiala za izdelavo donirala tudi midva, sva mala delničarja. 😀 Trenutno so v njem 3 rešene kure iz intenzivne reje, ki v novem okolju že prav lepo uživajo. Skupaj s premičnim kokošnjakom pa bodo nekaj časa preživljale tudi pri nama na Vrtu Obilja.

Premični kokošnjak in kure na vrtu.

Kako in kdaj bova kombinirala kure na svojem vrtu?

Predvsem jeseni in pomladi, ko bodo grede prazne, bova na njih zapeljala premični kokošnjak.

Je ravno takih dimenzij, da kolesi zapeljeta izven okvirjev gred, zato ga lahko lepo premikava iz grede na gredo. Kure v njem bodo na gredah toliko časa, da pojedo talne živali, malenkost pognojijo in ne preveč prekopljejo tla. Torej le nekaj dni. Nadzorovano gibanje na vrtu bo mogoče prav zaradi same mobilnosti premičnega kokošnjaka.

Ko pa bo delo kur končano, jih bova skupaj s kurnikom vrnila Robijevemu očetu, grede pa še s finalnim korakom pripravila na novo sezono - dodala manjkajočo plast komposta in jih poravnala. Letos pomladi sva uspela na tak način pripraviti eno gredo, kamor sva nato posejala nizki fižol. Komaj čakava, da ''kurjo nego'' dobi še več gred. 🙂

Kako zgleda to v praksi, si poglej še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Vrtni pripomočki