Katero zelenjavo vzgajamo iz sadik in katero tudi pikiramo?
Skoraj vse rastline lahko vzgojimo iz sadik in s tem podaljšamo vrtno sezono, bolje izkoristimo vrtno površino in imamo boljši nadzor nad kvaliteto rastlin. Nega sadik se med posameznimi zelenjavami v določenih točah razlikuje. V tem članku predstaviva katere sadike v fazi vzgoje sadik pikiramo in katere ne. Nekaj zalenjav pa celo bolje uspe, če jih direktno sejemo na gredo. Zelenjavo tako lahko delimo v 3 skupine, ki so predstavljene v spodnji tabeli.
Prva tabela prikazuje zelenjavo iz katerih vzgajamo sadike, v procesu vzgoje pa je potrebno/priporočljivo rastline pikirati. Če tega procesa še ne poznate, toplo priporočava branje prispevka, ki obrazloži proces kaljenja teh rastlin - Kaljenje semen in prispevka, ki obrazloži pikiranje - Pikiranje rastlin.
Druga tabela prikazuje zelenjavo iz katerih vzgajamo sadike, vendar rastlin ne pikiramo, ampak jih sejemo direktno v sadilne platoje ali lončke.
Tretja tabela pa ima zbrano vso zelenjavo, ki je zaradi različnih razlogov nikakor ne moramo vzgajati iz sadik in se bolje obnese direktna setev na gredo.
Nekatere zelenjave se v 2. in 3. tabeli ponovijo, ker jih lahko gojimo na oba načina. Kako poteka vzgoja sadik in kaj vse za to potrebujemo, sva podrobno razložila tukaj.
Zelenjava, ki jo lahko pikiramo |
---|
Bazilika |
Blitva |
Brokoli |
Brstični ohrovt |
Cvetača |
Endivija |
Glavnati ohrovt |
Gomoljna zelena |
Jajčevec |
Kitajsko zelje |
Koromač |
Listnati ohrovt |
Nadzem. kolerabica |
Pak Choi |
Paprika |
Paradižnik |
Peteršilj - list |
Radič |
Sladki feferoni |
Sladki krompir* |
Solata |
Stebelna zelena |
Zelje |
Koperc |
Koriander |
Šetraj |
* iz gomoljev, ki jih nakalimo.
Zelenjava, ki je ne pikiramo |
---|
Buče |
Bučke |
Čebula (seme) |
Grah (za rezanje) |
Kiwano |
Koruza |
Kumare |
Lubenica |
Melone |
Motovilec |
Por |
Rdeča pesa |
Rukola |
Špinača |
Okra |
Direktna setev na gredo |
---|
Bob |
Čebula (čebulček) |
Česen |
Črna redkev |
Grah |
Koleraba |
Korenje |
Koruza |
Krompir |
Motovilec |
Nizek fižol |
Pastinak |
Peteršilj - korenina |
Redkvica |
Repa |
Solata - gosto sejana |
Špinača |
Visok fižol |