Širitev vrta brez štihanja

Zelenjave pridelava že več kot dovolj na obstoječi površini, a vseeno sva vrt razširila. Tokat z drugačnim tipom gredic, ki je primernejši za njivski sistem pridelave hrane. Ubrala sva “market gardener” sistem, ki je uporaben na večjih površinah, kjer še vedno z ročnimi orodji vzgajamo rastline. Širitev poteka brez šrihanja, oranja ali frezanja.

Tip vrtnih gred

Osnova tega sistema so stalne grede širine 75 cm in enakih, poljubnih dolžin. Sama sva izbrala grede dolžine 5 m, saj so že sedaj ostale grede te velikosti. Vrtne poti pa so širine med 40 in 45 cm. Od ostalih gred na vrtu se ločijo po tem, da so torej ožje in brez lesenega okvirja ali kovinske zaščitne mreže. Okvir ni nujen za vrtnarjenje brez prekopavanja. Kovinska mreža ustavi bramorja, voluharja in tudi krta pred vdorom na zelenjavno gredo. Ampak ker gre tu za grede, ki so primerne tudi za njive (torej večje površine), se stroškovno z lesom in mrežo zelo težko izzide.

Širitev in vzpostavitev gred brez štihanja

Še januarja je tu rastla pšenica in v spodnjem delu zelenica. Na to površino sva razgrnila rolo papirja, v nekje 5 plasteh, ki ustavi rast rastlin pod njo. Lahko uporabimo tudi karton. V nekaj mesecih to plast mikroorganizmi razgradijo, kakor tudi rastline pod njo, ki odmrejo zaradi pomanjkanja svetlobe. To je ključen korak pri pripravi vrta na novo na travnati površini ali zapuščeni njivi/vrtu, ni pa nujen na že vzpostavljenih (nezapljeveljenih) gredah.

Na to plast je po celotni površini sledila plast kompostiranih lesnih sekancev z listjem v debelini nekje 2 cm. S to plastjo preprečimo premikanje papirja in s tem že dodamo prvo zastirko čez celotno površino. Ta korak ni nujen, najbolj pomemben je naslednji.

Kjer bodo grede, jih zastremo z najmanj 10 cm komposta. Ta debelina skupaj s papirjem zaustavi rast plevela. Midva sva dodala na enih mestih tudi do 15 cm komposta. Vrtne poti pa so še dodatno zastrte z malo manj predelanimi lesnimi sekanci v debelini najmanj 5 cm. Midva sva dodala skoraj 10 cm.

Na vzhodni in zahodni rob tega dela novega vrta sva položila še stare trame in špire iz kozolca, ki služijo kot razmejitev med gredo in zelenico. Tako najlažje negujemo ta vrtni rob, ko travo pokosimo z laksarco tik do roba.

Celoten postopek širitve, njegov namen in kateri kompost sva uporabila za vzpostavitev novih gred pa si poglej v videu:


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂