Slepo okopavanje za manjši pritisk plevela

Ni pomembno na kakšen način pripravljaš vrt, ali ga prekopavaš ali zastiraš s kompostom, bo ta nasvet primeren zate. Gre za zelo zgodnje (slepo) okopavanje gred pred zasaditvijo zelenjave. Okopavanje je plitka obdelava tla do globine največ 5 cm, prekopavanje po posega v precej globlje plasti. Poimenovanje je podobno, gre pa za tehnično čisto drugo opravilo, ki ga opravljamo tudi z drugačnimi orodji.

Zakaj slepo okopavanje?

Slepo okopavanje poteka v februarju in marcu, ko je vrt najbolj izpraznjen. V tem obdobju na vrtovih raste najmanj zelenjave in pred novo zasaditvijo imamo možnost za hitro okopavanje gred. To počnemo najmanj enkrat tik pred setvijo, lahko pa slepo okopavamo tudi do 5-krat. Poenostavljeno rečeno s tem zmotimo kalitev semen, ki v tem obdobju že kali v tleh, čeprav mi še ne vidimo vzklitega plevela. Zato gre za slepo okopavanje. Pritisk plevela bomo s tem močno zmanjšali, saj ne ''čakamo'', da plevel vzklije. Mi želimo, da klije posejano semen zelenjave.

To počnemo z nihajno motiko ali pa veliko hitreje v tem primeru kar z grabljami. Tako tudi zrahljamo površino tal in razbijemo kakšne morebitne grude in imamo homogeno strukturo na površju gred. Na eni gredi nam to vzame manj kot minuto časa.

Kako v praksi izvajava slepo okopavanje vsako pomlad na Vrtu Obilja, si poglej v videu. Predstavljena sta dva primera situacije na gredi, ki ju lahko imamo spomladi na vrtu, ko želimo začeti s setvami ter presajanjem sadik.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂