vrtnarska točka preloma Vrt Obilja

Vrtnarska točka preloma

Prihaja vrtnarska točka preloma. Po vsakoletni spomladanski vnemi, ko skupaj z zbujajočo naravo začnemo ustvarjati na vrtovih, sledi obdobje, ko ta energija popusti. Še posebej pri tistih, ki ste šele letos ali lani začeli vrtnarit. Bodimo iskreni. Ko zadiši po dopustu, kopalkah, morju, izletih v hribe, piknikih in gasilskih veselicah je prešvicani ples z motiko po vrtu ali njivi na 35 stopnjah zadnja stvar, ki ti pade na misel.

Gre za normalni pojav

Namen tega zapisa ni, da bi sedaj vlival motivacijo in te bodril, pač pa da priznam, da je to čisto normalno! Poleg že naštetih poletnih skušnjav, je tu še poletni solsticij. Le ta je res prelomnica, ko na severni polobli Sonce doseže najvišjo točko na obzorju. Letos bo to 20. junija in energijsko za rastline (in tudi vrtnarja) s tem datumom nastopi čisto drugo obdobje.

Sam osebno se temu ciklu letnih časov ne upiram. Izkoristim spomladansko zagnanost za realizacijo novih vrtnarskih projektov in se vrtu posvetim res maksimalno. Sedaj se že počasi prebuja lenoba in tudi lenobo je potrebno negovat in ji dat priložnost. Kako ta poletna lenoba zgleda na vrtu?

Disciplina, ki jo dobiš z leti in leti vrtnarjenja, je kriva, da so še vedno vsa vrtna opravila opravljena. Pridelki seveda redno pobrani, nove rastline zasajene, tla zastrta in tudi želodčki polni. Brez muje, se še čevelj ne obuje.
Je pa res, da se nekih megalomanskih projektov in novosti v poletnem času ne lotevam. Toliko se že poznam, da poletje je mogoče le čas za druženje in uživanje sadov preteklega dela.

Toliko o tem, če si se slučajno spraševal/a, zakaj je spomladanska vnema že popustila. Mal bo treba stisnt zobe pa bo.

Robi

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂