Nevšečnosti v juniju

4 nevšečnosti, težav in neuspehov v juniju 2018

Ker v življenju ni nič popolno, še posebej pa ne pri vrtnarjenju, želiva predstaviti napake in težave s katerimi se to srečujeva pri vzgoji zelenjave. Opažava pa, da preveč vrtnarjev žal vidi samo težave in probleme, ne pa rešitve, ki izboljšajo samo delo na vrtu in seveda povečajo pridelek. Zato so v tej rubriki vedno podane tudi konkretne rešitve ali načini, kako bi lahko situacijo izboljšali.

Tudi v mesecu juniju seveda ne gre brez težav in nevšečnosti, ki ostajajo del vrtnarjevega življenja.

1. Gosenice so obgrizle male sadike

Gosenica je obgrizla sadike
Gosenica je obgrizla sadike.

Ohrovte in zelje sva posejala 13. 5. in do sedaj sva jih poleti vedno vzgajala zunaj pod milim nebom. Takoj, ko so rastline začele oblikovat prave liste, pa so jih letos napadle gosenice (najverjetneje kapusov belin) in v samo nekaj urah pošteno obglizle. Pomagala ni niti diatomejska zemlja, ki sva jo takoj posula po listkih sadik.


Kaj bova naredila? Najbolj napadene sadike bo potrebno dokupiti. Sva pa vse sadike takoj zaščitila tako, da sva preko napela protitočno mrežo, da metulji ne morejo odlegati jajčec na sadikah. To bo od sedaj naprej obvezna zaščita sadik pri poletni vzgoji.


2. Bramor in krt, adijo!

Če ste že prebrali prispevek Mreža spodaj, mreža zgoraj, potem veste, da se vse grede postopoma spreminjajo v dvignjene grede in na njihovo dno nameščava gosto kovinsko mrežo, da zaustaviva krta in bramorja. DELUJE! Aleluja. Krtine in male luknje bramorjev ob zunanjem robu grede so dokaz, da ne morejo čez mrežo. 🙂 Še vedno pa ti "rudarji" delajo škodo na gredah, ki še niso zaščitene. Tako da so še kr problem. 🙂


Kaj bova naredila? Večino gred bova spremenila v dvignjene grede z zaščitno kovinsko mrežo.


Krtina ob zunanjem robu dvignjene grede.
Krtina ob zunanjem robu dvignjene grede.

3. Paradižnik zvija liste

Letošnje leto niha v temepraturah, je vlažno in deževno. Takšni pogoji niso naklonjeni vzgoji paradižnika na prostem brez strehe. Najin je še vedno brez strehe. Trenutno se zvijajo oz. frkajo listi, kar lahko nakazuje na več stvari, ki pa  niso kritične za rast paradižnika. Paradižnik letos negujeva s efektivnimi mikroorganizmi - EM5 in morskimi algami - Neem Kelp Tonic


Kaj bova naredila? Glede zvijanja listov misliva, da ni nič kritičnega. Še naprej bova krepila njegovo naravno odpostnost.

Naslednje leto pa ga bova gojila v rastlinajku. Zunaj bodo rastle le tiste res odporne in preizkušene sorte!


Greda paradižnika
Greda paradižnika.

Paprika, ki je že začela gniti
Paprika, ki je že začela gniti.

4. Gnitje plodov paprike

Pri nekaterih rdečih paprikah, ki so v tej fazi rasti še zelene barve, je na plodovih prišlo do točkovnega gnitja. To je najverjetneje posledica visokih temperatur konec maja in v začetku junija. Predvidevava, da na novih plodovih tega ne bo več.

Če se bo to še naprej pojavljajo, pomeni, da gre za glivično ali bakterijsko okužbo. Potem bo treba ukrepat kako drugače.


Kaj bova naredila? Počakava še teden dni in potem reagirava. 🙂


Se beremo kmalu!

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂