Če imava prostor zanj midva, ga imate tudi vi

Ena izmen najbolj praktičnih lastnosti Bokashi Organka je, da omogoča ločevanje organskih odpadkov čim bližje v kuhinji. Kar pride prav še posebej sedaj, v hladnem delu leta, ko je vsak korak iz toplega zavetja hiše vnaprej dobro premišljen. 🙂 No, morda malce pretiravam, ampak res si ne želim vsakič ven iz hiše, ko mi po kuhanju oz. pripravi obroka ostane nekaj listov endivije in olupkov krompirja. Shranjevanje in kopičenje le teh pod pultom, je veliko bolj smiselno.

Ostanki ob pripravi jedi

Po vsakem kuhanju ostane določena količina organskih odpadkov. Vrtnarji jih slej ali prej dodamo kompostnemu kupu. Tukaj se pogosto zgodi praksa, kjer se organske odpadke vsakič posebej, po kuhanju odnese na kompostni kup. Vsaj takšna je bila praksa pri nas doma. Ostanke zelenjave se je samo vrglo na kup in proces kompostiranja je bil za nas končan. A ta praksa ima zelo slab izkoristek. Male količine svežih organskih odpadkov ne kompostirajo dobro, kompostni kupi večkrat gnijejo, so pacasti in lepljivi. Hkrati imamo sami čisto brez potrebe pot iz hiše in nazaj vsaj 3x dnevno. Pozimi je to še posebej neprijetno doživetje.

Malo po malo sveže organske mase, ne kompostira pravilno
Malo po malo sveže organske mase, ne kompostira pravilno
Sveže organske odpadke shranjujemo na enem mestu

Kaj to pomeni? Že med samim čiščenjem in rezanjem zelenjave, odpadke sproti pospraviva v Bokashi Organica. Odpadke nič kaj posebej ne pred pripravljava. Večje kose razreževa na manjše enote, to pa je tudi vse. Tako se bodo kosi hitreje in enakomerno predelali. Vsi sadni in zelenjavni odpadki (iz pridelkov iz najinega vrta in tudi kupljeni "priboljški") se shranjujejo v njem. Vanj gredo lahko tudi mlečni izdelki, moka, ostanki jedi. Tekočin v njega ne zlivava, saj ne sme biti namočen (kadar je veliko mokrih odpadkov, jih lahko naprej pretresemo na cedilko, počakamo, da voda oz. sokovi odtečejo in nato pospravimo v Bokashi Organica).

Bokashi organico za zbiranje odpadkov in predkompostiranje
Bokashi organico za zbiranje organskih odpadkov in predkompostiranje

Ko končava s pripravo obroka, vse odpadke dobro posipava z bokashi posipom, potlačiva s priloženo tlačilko, po vrhnjem sloju dodava dodatno plast bokashi posipa in posodo zapreva. Tako se ustvarijo pogoji za fermentacijo odpadkov, hkrati pa je posoda pripravljena na novo polnjenje z organskimi odpadki, pri naslednji pripravi obroka ali malice. Kaj se dogaja v sami posodi s pomočjo bokashi posipa in zakaj je pomembna uporaba tlačilke, sva razložila v tem članku.

Tako ni večkratnega odnašanja malih količin na kompost, ampak se večja količina fermentiranih organskih ostankov sprazni naenkrat. S tem v kompostnik dodamo maso, ki vpliva na dvig temperature v njem in dobro predelavo organske snovi. Sami pa si prihranimo nepotrebne sprehode po mrazu/ dežju /vetru /žgočem soncu,... 😉

Zaključek

Praktičnost Bokashi Organica je torej v kopičenju organskih snovi na enem mestu, v kuhinji, direktno pod pultom. Ker se hkrati vsa organska snov predpripravi za dokončno kompostiranje zunaj, na kompostnem kupu, je njegova dodana vrednost še toliko večja. Pravilno ločevanje odpadkov, kompostiranje organskih odpadkov in vračanje organskih hranil nazaj zemlji, se z njegovo pomočjo odlično začne že v naši kuhinji. In če zanj najdeva prostor midva, v 17m2 ''velikem'' Hiškotu, ga zagotovo najdete tudi vi.

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

KODA: VRTOBILJA20

Pri nakupu fermentacijske posode Bokashi Organko ali drugih izdelkov na proizvajalčevi uradni spletni prodajalni uporabi kodo VRTOBILJA20 za 20% popust na vse izdelke! 🙂

Uradna spletna prodajalna