Če imava prostor zanj midva, ga imate tudi vi

Ena izmen najbolj praktičnih lastnosti Bokashi Organka je ta, da omogoča zbiranje organskih odpadkov čim bližje v kuhinji. Kar pride prav še posebej sedaj, v hladnem delu leta, ko je vsak korak iz toplega zavetja hiše vnaprej dobro premišljen. 🙂 No, morda malce pretiravam, ampak osebno si res ne želim vsakič ven iz hiše, ko mi po kuhanju oz. pripravi obroka ostane nekaj listov endivije in olupkov krompirja. Shranjevanje in "kompostiranje" le teh pod pultom, je veliko bolj smiselno.

Ostanki ob pripravi jedi

Po vsakem kuhanju ostane določena količina organskih odpadkov. Vrtnarji jih slej ali prej dodamo kompostnemu kupu. Tukaj se pogosto zgodi praksa, kjer se organske odpadke vsakič posebej, po kuhanju odnese na kompostni kup. Vsaj takšna je bila praksa, ko sem živel še pri starših. Ostanke zelenjave se je zgolj vsak dan vrglo na kup. A ta praksa ima zelo slab izkoristek. Male količine svežih organskih odpadkov ne omogočajo pogojev za dobro kompostiranje, kompostni kupi večkrat zaidejo v anaerobno gnitje (neprijetne vonjave), so "pacasti" in lepljivi. Hkrati imamo sami čisto brez potrebe pot iz hiše in nazaj najmanj enkrat dnevno. Pozimi je to še posebej neprijetno doživetje.

Malo po malo sveže organske mase, ne kompostira pravilno
Malo po malo sveže organske mase ne kompostira pravilno.

 

Sveže organske odpadke shranjujemo na enem mestu

Kaj to pomeni? Že med samim čiščenjem in rezanjem zelenjave, odpadke sproti pospraviva v Bokashi Organka. Odpadke nič kaj posebej ne pripravljava. Večje kose razreževa na manjše enote, to pa je tudi vse. Tako se bodo kosi hitreje in enakomerno predelali. Vsi sadni in zelenjavni odpadki (iz pridelkov iz najinega vrta in tudi kupljeni "priboljški") se shranjujejo in "kompostirajo" v njem. Vanj gredo lahko tudi mlečni izdelki, moka, ostanki jedi. Tekočin v njega ne zlivava, saj ne sme biti namočen. Kadar je veliko mokrih odpadkov, jih lahko naprej pretresemo na cedilko, počakamo, da voda oz. sokovi odtečejo in nato pospravimo v fermentacijsko posodo.

Bokashi organico za zbiranje odpadkov in predkompostiranje
Bokashi organico za zbiranje organskih odpadkov in predkompostiranje

 

Ko končava s pripravo obroka, vse odpadke dobro posipava z bokashi posipom, potlačiva s priloženo tlačilko, po vrhnjem sloju dodava dodatno plast bokashi posipa in posodo zapreva. Tako se ustvarijo pogoji za fermentacijo odpadkov (v posodi poteka proces fermentacije, ne pa razgradnje - kompostiranja). Dokler posoda ni polna do vrha, je vedno pripravljena na novo polnjenje z organskimi odpadki, pri naslednji pripravi zajtrka, kosila ali večerje. Kaj točno se dogaja v sami posodi s pomočjo bokashi posipa in zakaj je pomembna uporaba tlačilke, sva razložila v tem članku.

Tako ni večkratnega odnašanja malih količin na kompost, ampak se večja količina fermentiranih organskih ostankov sprazni naenkrat. S tem v kompostnik dodamo maso, ki vpliva na dvig temperature v njem in dobro predelavo organske snovi. Sami pa si prihranimo nepotrebne sprehode po mrazu/ dežju /vetru /žgočem soncu, ... 😉

Zaključek

Praktičnost Bokashi Organka je torej v kopičenju organskih snovi na enem mestu, v kuhinji, direktno pod pultom. Ker se hkrati vsa organska snov predpripravi za dokončno kompostiranje zunaj, na kompostnem kupu, je njegova dodana vrednost še toliko večja. Pravilno ločevanje odpadkov, kompostiranje organskih odpadkov in vračanje organskih hranil nazaj zemlji, se z njegovo pomočjo odlično začne že v naši kuhinji. In če sva midva našla prostor zanj v 17 m2 velikem Hiškotu, kjer va žival 4 leta in pol, ga boste zagotovo našli tudi vi.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂