Kaj prinaša mesec december 2020 na Vrtu Obilja

December na vrtu ne prinaša veliko zunanjih aktivnosti, a ta čas midva že veselo snujeva načrte za naslednjo sezono. Zima je za naju najboljši čas, da se najprej spočijeva nato pa pripraviva. 🙂 Dve veliki novosti bova dodala k obstoječem vrtu.

Kapljično zalivanje z deževnico

Z ureditvijo kozolca in več kot 50 let starega betonskega zbiralnika vode, imava na zalogi več kot 12 m3 deževnice za zalivanje. Kaj je lahko še lepšega?

Zalogovnik je nekje 3 m višinske razlike nad samim vrtom, s čimer ima samo po sebi dovolj pritiska, da vzpostaviva sistem kapljičnega zalivanja. Kot prvo bova uredila zalivanje v rastlinjaku, kot drugo pa modularne enote za zalivanje vseh ostalih gred. Kateri sistem/proizvajalca točno bova izbrala, še ne veva, ampak vse je pripravljeno, da izkoristiva vodo, ki se ob vsakem dežju polni v zalogovnik.

Od pomladi 2020 je zalogovnik zopet v uporabi. Naslednji korak sledi v sezoni 2021.

Razširitev vrta

Zelenjave pridelava več kot dovolj na obstoječi površini, a vseeno bova vrt razširila. Tokat z drugačnim tipom gredic, ki je primernejši za njivski sistem pridelave hrane.

Ubrala bova “market gardener” sistem, ko na večjih površinah z ročnimi orodji vzgajamo rastline. V Sloveniji ta sistem odlično v praksi uporablja Tilen Praprotnik. Več o tem načinu prisluhnite tu: Radio Vrt Obilja - Tilen Praprotnik

Osnova tega sistema so stalne grede širine 75 cm in vse so enakih dimenzij ter razdeljene po poljinah. Sama bova izbrala grede dolžine 10 m in kot rečeno 75 cm širine. Predvidevava 5 takšnih novih gred. Pripravljene bodo brez prekopavanja z 10 cm kompostno zastirko direktno na bližnjem travniku in 10 cm zastirko iz lesnih sekancev na vmesnih vrtnih poteh. Priprava bo potekala po načinu, ki je opisan tukaj: Priprava tal brez prekopavanja

Kaj bo pa raslo na teh novih “njivskih” gredah? Nikakor ne bodo to grede za krompir, niti ne za zelenjavo ali zelišča, temveč se bova preizkusila v vzgoji užitnega (in okrasnega) cvetja. 🙂 Ja, to je čisto sveža novost. Že res, da spomladanske trobentice dodajava solatam, ampak tu želiva it še korak dlje in spoznat ostalo užitno cvetje, ki ga lahko gojimo na vrtu.

Več informacij o cvetju in pripravi teh gred bova s teboj delila tekom samega procesa nastajanje gred v naslednjem letu.

Kaj se še dogaja decembra?

Končujeva knjigo o kompostiranju, pripravljava vse za novo sezono in s popusti sva opremila spletno trgovino , kjer lahko najbolj prodajane izdelke dobiš tudi do 40% ceneje.

 

 

 

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂