Test zrelosti komposta 2

Kdaj gnoj postane kompost? Test zrelosti komposta 2

Kadar imamo opravka s kompostiranim gnojem (kmetje mu rečejo uležan gnoj), je dobro preveriti ali je to že material, ki ga lahko uporabimo na vrtu. Za pomoč objavljava drugi test zrelosti komposta za preverjanje preperelosti in kvalitete komposta. Če greš kompostni kup pogledati in nisi 100%, če je kompost prave kvalitete, vzami manjši vzorec domov in ga testiraj.

Istočasno, ko narediš TEST 1, naredi še test 2, da boš še bolj prepričan/a v kvaliteto materiala, ki ga želiš uporabiti na vrtu.

Test zrelosti komposta 2 - Kalilni test

 

Če pri prvem testu preverjamo vonj materiala, nam tukaj rastline hitro pokažejo ali je material že dovolj predelan, da kalitev iz semen ter rast rastlin potekata normalno.Potrebujemo dve enaki posodici, v kateri bomo sejali semena.

Prvo posodo ali sadilni plato napolnimo z izbranim kompostom, ki ga preverjamo. Drug sadilni plato napolnimo s substratom za vzgojo sadik, s katerim že imamo izkušnje (kontrolni substrat). Oboje navlažimo in nato sejemo ista semena v obe posodice. Za ta test se najbolje obnese seme zelenjave, ki hitro kali. Midva sva izbrala semena vrtne kreše. Poleg nje pa izberemo še eno stročnico (midva sva grah). Polovico posodice posejemo s krešo, drugo z grahom in ponovimo v kontrolnem substratu. Rastline v izbranem kompostu morajo lepo kaliti in rasti enako, kot rastline v kontrolnem substratu.

Kompost ni zrel, če semena ne kalijo, kalijo neenakomerno ali pa je kaljenje kasnejše kot pri kontrolnem substratu. Pozorni smo na počasnejšo rast ali obarvanost rastlin, ki prav tako nakazujejo na to, da kompost še ni dovolj predelan.

 

Postopek testiranja je prikazan tu: https://www.youtube.com/watch?v=Q6CH6zh9B8o

Več o kompostiranju pa najdete tu: Kompost objave

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Kompost in kompostiranje