Ob kompostnem kupu je tudi velik kup lesnih sekancev. Prav tako za vrt. Kompost priprava.

Tako sva ustvarila 5 m3 prvovrstnega komposta za najin vrt

Ta članek bo predstavil način kompostiranja večje količine živalskega gnoja. Na naslovni sliki, na levi strani, pod črno folijo in poleg velikega kupa lesnih sekancev, je kup o katerem bo govora. Pred tem še nekaj besed, zakaj se sploh uporablja tolikšna količina komposta.

Sonaravni vrtnarji, ki vrtnarimo s kompostno zastirko, brez štihanja, posnemamo pogoje v Naravi ali natančneje v gozdu. V zgornjih nekaj centimetrih kompostne/humusne plasti v gozdu mrgoli korenin mogočnih, več deset metrskih dreves. Vedno vlažna, debelo pokrita tla so ključ do uspeha. Da bi na vrtu le z listjem (kot v gozdu) prišli to te kompostne plasti, bi čakali več 100 let. Mi pa potrebujemo domačo hrano sedaj! Zato za vzpostavitev takšnega vrta, na začetku potrebujemo večjo količino organske mase, kot nekakšno kompostno injekcijo, ki vse skupaj pospeši. Kasneje je praviloma zadosti pridelava komposta z domačimi surovinami.

Kompost - priprava na kratko

V prvih dneh:

  • Dobava večje količine živalskega gnoja.
  • Primešati listje, slamo, lesne sekance. OPCIJSKO
  • Dodati biodinamične kompostne preparate. OPCIJSKO
  • Primešati starejši kompost v 1/4 deležu.
  • Primešati lesni pepel v manjšem deležu. OPCIJSKO
  • Pokriti s črno folijo.

Tekom 6-mesečne faze kompostiranja:

  • Premešati kup, če imamo možnosti.
  • Dodati EM (efektivne mikroorganizme)
  • 2-3 x v tem času odkriti folijo ob deževnih dneh.

Kompost je pripravljen za aplikacijo na vrtu. 🙂

Kako sva midva kompostirala najin kup in podrobni koraki

Ok, pa začnimo na dolgo in široko. Gnoj dobimo pri bližnjih kmetih, ki imajo živali. Če imate doma svoje živali, še toliko bolje! Midva zaupava konjskemu gnoju, saj so konji veliko manj izpostavljeni tretiranju z zdravili, kot naprimer krave. Po nekaj letih sva našla konjerejca, kateremu 100% zaupava in poznava kako konje hrani in za njih skrbi. Gnoj katerekoli živali je uporaben. Izberite tistega, ki ga imate na voljo v vaši okolici.

"Tamle poleg listja skipaj gnoj."

Ob dogovoru nekateri kmetje pripeljejo gnoj, drugi kompost, zato je vedno bolje, da gremo pred dostavo pogledati surovino in se prepričati na lastne oči. Gnoj je sveža stvar, z vidnimi iztrebki ter močnim vonjem. Živalski kompost je črn, dobro predelan, ponavadi okoli leto dni (odvisno od načina kompostiranja) star gnoj. Če dobite živalski kompost, še toliko bolje, saj ga boste lahko takoj uporabili in ponavadi je tudi cenovno ugodneje, saj volumen nekompostirane snovi skozi proces kompostiranja upade. Snov se skoncentrira, česar se ponavadi kmetje ne zavedajo. Velikokrat se lažje dobi svež gnoj spomladi, ko se čistijo hlevi. Takšen gnoj sva dobila tudi midva in ga začela kompostirati za naslednjo vrtnarsko sezono.

Začetek kompostiranja

Nekje 7 m3 relativno svežega konjskega gnoja, je bilo pripeljanega v mesecu aprilu 2017. Odložen je bil na rob travnika, na senčno stran, tik ob gozdu. Ni priporočljivo, da se kompostira direktno na Soncu, še posebej, ko kompostiramo v poletnih mesecih.

Gnoj ni imel veliko nastilja (slame, žagovine, listja, ...), zato sva takoj v začetku primešala nekje 1 m3 listja, ki bil pripravljen v bližni. To je opcijsko!

Kot člana Biodinamičnega društva Ajda Posvaje imava na voljo biodinamične kompostne preparate. Te sva dodala takoj na začetku.  To je opcijsko!

Tale korak pa je pomemben. Že leta zelo dobro sodelujemo z Biobrazdo in šef kompostarne Damjan, nama je zaupal svoj trik za pripravo kvalitetnega komposta. Vsakemu svežemu kupu je potrebno dodati še 1/4 deleža že predelanega komposta. Tako v kup že v samem začetku inakuliramo vse potrebne mikroorganizme, glive, itd., za uspešno kompostiranje in s tem bistveno pospešimo sam proces. Midva sva dodala lanski kompost kar po vrhu in sicer v malo manjšem deležu (nekje 1/10).

Kup se je nato pokril s črno folijo, ki je zadrževala vlago, preprečevala neprijetne vonjave, preprečevala spiranje hranil, zadrževala toploto in hkrati pospešila proces kompostiranja. Obvezno mora biti črna folija! Če je kup postavljen na sončnem mestu, pa priporočava, da se v folijo naredi eno ali dve luknji in notri posadi sadike buč, ki bodo poleti z veliki listi senčile folijo.  Tako ne bo pregrevanja, lepši bo izgled kupa in enostavno si boste vzgojili nekaj buč. Če se posadi buče, kasnejše premetavenje kupa ni mogoče.

Lesni pepel super je surovina za vrt z visoko koncentracijo mineralov. Če ga jih pridno zbirali tekom zime, ga lahko v 1/100 deležu dodamo kompostu, da se minerali vežejo na organsko maso in da se pH pepela znevtralizira. To je opcijsko!

Od aprila do oktobra

Po zgornjih navodilih pripravljen in obvezno pokrit kup se začne segrevati, kar je prvi pozitiven znak kompostiranja, kjer večino svoje delo opravljajo mikroorganizmi. Vroča faza pri svežem gnoju uniči rastlinske in živalske patogene (bolezenske) organizme.

Večkrat kot se bo v tem času gnoj premetal, hitreje se bo skompostiral. S tem se snovi premešajo, doda se obilico kisika in mikroorganizmi bodo kup ponovno segreli. Če bi kup premetavali enkrat na teden, bi ga skompostirali bistveno hitreje - v roku 2-3 mesecev. Najin kup je resnično velik. Bil je samo enkrat premetan in sicer 10. julija, ko sva za to prosila soseda s traktorjem, ki je nalogo opravil v nekaj minutah, kar bi midva počela cel popoldan. Ob premetavanju je bilo dodanih 5l efektivnih mikroorganizmov (EM) Micronatura, za dodatno dozo mikroorganizmov za uspešno kompostiranje. Priporočam, da se EM doda že v samem začetku, v primeru, če ni bil dodan star kompost (Damjanov nasvet).

Kompost je bil vedno dovolj vlažen, čeprav je bilo letošnje leto precej suho, ravno zaradi folije. Vlažnost je za uspešno kompostiranje zelo pomembna! Sva pa še nekaj počela v tem času. Ob deževni vremenski napovedi, sva folijo odkrila za kakšen dan ali dva, da je voda malo osvežila celoten kup in potem zopet pokrila nazaj.

Kompost je pripravljen

Kompost je pripravljen, ko se temno obarva, ko je struktura prhka in ima vonj po vlažni prsti/humusu. Ponavadi je to po 6 mesecih kompostiranja po tem postopku. Če kompostiramo pozimi, lahko traja kakšen mesec dlje. Volumen v tem času upade tudi za tretjino ali pa celo polovico, saj se je snov skoncentrirala. Najinega kupa je sedaj okvirno 5 m3. Tale kompost bo večinoma namenjen za pripravo gredic v oktobru in novembru in predstavlja bazo za obilje pridelkov za leto 2018. Več informacij o pripravi tal s kompostom pa tukaj: Priprava tal

Zaključna misel

Za večje količine je možno tudi kompostiranje z rdečimi kalifornijskimi deževniki, ki naredijo zelo kvaliteten kompost. Je pa postopek potem malenkost drugačen. Definitivno imamo z lastnim kompostiranjem 100% nadzor nad celotnim procesom, kjer marsikateri kmetovalec temu ne posveča pozornosti. Ni nevarnosti za škodljivce, ko je gnoj direktno iz hleva (npr. bramorji, strune, ..). In kar je najpomembneje - ko potrebujemo kompostno zastirko, imamo kvalitetno črno zlato že na zalogi!

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂