Kompostiranje z deževniki - vermikompostiranje

Kompostiranje s pomočjo deževnikov za najboljši domači kompost

Lansko leto sva dobila novo pošiljko svežega konjskega gnoja (gnoja ne uporabljamo na vrtu, temveč kompostiramo). V letu dni je predvsem s pomočjo deževnikov iz nastal kompost imenovan vermikompost. To je mercedes od komposta! Je odličen za vzgojo sadik, lončnic in tudi zastiranje vrtnih gred.

Kako poteka vermikompostiranje

Za točno ta domači vermikopost sva že naredila test kaljivosti, ki je bil tudi že predstavljen v 8. video epizodi in rastline so odlično kalile. Sedaj ga počasi z grabljami grabiva z vrha, da se deževniki umikajo svetlobi v notranjost kupa. Deževniki so ta kup predelovali 7 mesecev (tudi pozimi), pred tem se je 5 mesecev kup ohlajal.

Ko rečem ohlajal, pomeni, da sem dobil svež konjski gnoj, so bile v njem na začetku visoke temperature, ki bi deževnike ubile. V prvi fazi se mora kup mikrobiološko razkrajati in ko se temperatura spusti nižje, v material naselimo deževnike. Ker so deževniki na meniju pri tako krtu, bramorju in pa pri ptičih kup zaščitimo. Jaz sem to naredil z zaščitnim filcem in črno folijo, ki ležita ploskovna na tleh in sta zavihana preko kupa, da se kup tudi pokrije. Ohlajen material se preloži v nekje 60 cm visoke in 1 m široke grebene. V tem primeru imamo deževnike že prisotne v spodnji plasti oziroma ob strani, a če to delamo prvič jih naselimo na koncu, ko greben dokončno pripravimo. Za prvo naselitev deževnikov sem dobil deževnike iz Biobrazde.

Razvajanje in življenje deževnikov

Deževniki obožujejo kavne usedline, svež travni odkos ali celo sfermentirano vsebino iz Bokashi Organka. To je za njih poslastica. Po vrhu lahko la tanko nasujemo te materiale.

Deževniki obožujejo kavne usedline.
Deževniki obožujejo kavne usedline.

Kup pokrijemo da zaščitimo pred ptiči in tudi močnim dežjem. Pod folijo je vlaga ravno pravšnja. Ob res kakšnem rahlem dežju kup odkrijemo, da se malo osveži, drugače pa ne. Deževniki lahko zmrznejo, nič jim ne bo hudega. So zelo trpežna bitja. Ker se bodo v takšnem okolju dobro počutili, se bodo tudi izjemno hitro namnožili, kar opazimo kot rumenkaste kokone, v katerih so jajčeca.

Zaključna misel

Za vermikompostiranje me je navdušil Damjan Čamernik iz Biobrazde, za kar sem mu zelo hvalažen. Verjetno sedaj lahko rečem, da imamo na Vrtu Obilja končno tudi živali, ko jih takole razvajamo. 🙂 


Več informacij o vermikompostiranju pa najdete v 25. video epizodi:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂