Lubenica zrela

Kdaj je lubenica zrela? 4 kazalniki za pravočasno pobiranje doma vzgojene lubenice

Letos (sezona 2017) prvič na vrtu gojiva lubenice, ki se ob bučah bohotijo na južnem delu vrta. Tako kot buč, tudi lubenic ne zalivava! Te stavke o nezalivanju bova ponavljala verjetno do smrti. Pa nič ne de. 🙂 Veliki zeleni plodovi naju mamijo že mesec dni, vsakič, ko se sprehodiva mimo. Malo sva bila neučakana in prvo lubenico pobrala sredi julija. Napaka! Ni še bila zrela in Tjaša je tako lepo pozirala ter se nastavljala pred kamero z njo, minuto kasneje pa je notranjost bila takšna:

Nezrela lubenica
Nezrela lubenica

Zdaj ostale plodove še vedno pustiva zoreti. Da se enaki napaki v bodoče izognemo vsi, deliva 4 kazalnike, kako vedeti, kdaj je doma vzgojena lubenica zrela.

1. Barva lise ob stiku s podlago

Lubenica ima na spodnji strani, kjer se stika s tlemi, svetlo liso, saj do tja svetloba ne seže. Ob dozorevanju ploda ta lisa vedno bolj rumeni. Rumena barva lise je prvi kazalnik zrelosti lubenice.

 2. Sušenje listka ob peclju ploda

Na mestu, kjer se pecelj ploda stika s steblom perja lubenice, zraste mali listek ovalne oblike. Ko plod še raste, je ta listek zelene barve. Ko začne plod zoreti, se začne ta listek postopoma sušiti. To je drugi kazalnik zrelosti lubenice.

3. Sušenje najbližje vitice in peclja

Steblo z listi je polno vitic, vendar moramo biti pozorni na vitico, ki je najbližje stiku peclja iz ploda in glavnega stebla. Tako kot mali listek, opisan v 2. kazalniku, se tudi tukaj vitica ob zrelosti plodu začenja sušiti. Bolj kot je vitica posušena, bolj je plod zrel. Bolj kot je posušen sam pecelj, ki povezuje plod z glavnim steblom, bolj zrela je lubenica. Osušenost peclja je tisti res zadnji pokazatelj, da je zadnji čas za pobiranje.

4. Zvok 

Zrelost lubenice preverjamo tudi s pomočjo zvoka. Ko z pestjo potolčemo po plodu, mora zazveneti votlo. Nezeli plod ima namreč zamolkel zvok. Najbolje je preverjeti več lubenic hkrati in med njimi izberemo najzrelejšo.

Ko zarežemo v lubenico, mora meso biti obarvano rdeče in semena lubenice črna!

Zaključna misel

Da "zadenemo" pravo zrelost lubenice rabimo 70% znanja, 20% izkušenj ter 10% sreče. Naj ti 4 kazalniki pokrijejo vsaj 90% 🙂 Prijetno sladkanje ob domačih okusih lubenice ti želiva, ker to so isti najlepši trenutki, ko po dolgi negi, zaužiješ sladkobo lastnega dela.

ČE NISMO PREPRIČANI, DA JE LUBENICA ŽE ZRELA, JE BOLJE POČAKATI ŠE EN TEDEN!

Tjaša Štruc Triki