Lubenica zrela

Kdaj je lubenica zrela? 4 kazalniki za pravočasno pobiranje doma vzgojene lubenice

Letos (2017) prvič na vrtu gojiva lubenice, ki se ob bučah bohotijo na južnem delu vrta. Veliki zeleni plodovi naju mamijo vsakič, ko se sprehodiva mimo. Malo sva bila neučakana in prvo lubenico pobrala sredi julija. Napaka! Ni še bila zrela in Tjaša je tako lepo pozirala ter se nastavljala pred kamero z njo, na spodnji fotografiji pa vidimo, kakšna je bila v notranjosti. Ni dovolj zrela! 🙁

Nezrela lubenica

Da se napaki v bodoče izognemo vsi, deliva 4 kazalnike, kako vedeti, kdaj je domača lubenica zares zrela.


1. Barva lise ob stiku s podlago

Lubenica ima na spodnji strani, kjer se stika s tlemi, svetlo liso, saj do tja svetloba ne seže. Ob dozorevanju ploda ta lisa vedno bolj rumeni. Živo rumena barva lise je prvi kazalnik zrelosti lubenice.

 2. Sušenje listka ob peclju ploda

Na mestu, kjer se pecelj ploda stika s steblom perja lubenice, zraste mali listek ovalne oblike. Ko plod še raste, je ta listek zelene barve. Ko začne plod zoreti, se začne ta listek postopoma sušiti. Na spodnji fotografiji je primer še zelenega listka, torej lubenica v tem primeru še ni zrela.

3. Sušenje najbližje vitice in peclja

Steblo z listi je polno vitic, vendar moramo biti pozorni na vitico, ki je najbližje stiku peclja iz ploda in glavnega stebla. Tako kot mali listek, opisan v 2. kazalniku, se tudi tukaj vitica ob zrelosti plodu začenja sušiti. Bolj kot je vitica posušena, bolj je plod zrel. Bolj kot je posušen sam pecelj, ki povezuje plod z glavnim steblom, bolj zrela je lubenica. Osušenost peclja je tisti res zadnji pokazatelj, da je zadnji čas za pobiranje.

4. Zvok 

Zrelost lubenice preverjamo tudi s pomočjo zvoka. Ko z pestjo potolčemo po plodu, mora zazveneti votlo. Nezeli plod ima namreč zamolkel zvok. Najbolje je preverjeti več lubenic hkrati in med njimi izberemo najzrelejšo (z najbolj globokim zvokom).


ČE NISMO PREPRIČANI, ALI JE LUBENICA ŽE ZRELA, JE BOLJE POČAKATI ŠE TEDEN DNI!

Ko zarežemo v lubenico, mora meso biti obarvano rdeče in semena lubenice črne barve!

Zaključna misel

Da "zadenemo" pravo zrelost lubenice rabimo 70% znanja, 20% izkušenj ter 10% sreče. Naj ti 4 kazalniki pokrijejo vsaj 90% 🙂 Prijetno sladkanje ob domačih okusih lubenice ti želiva, ker to so isti najlepši trenutki, ko po dolgi negi, zaužiješ sladkobo lastnega dela.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂