Sadilna palica za paradižnik

Spiralna palica za paradižnik

Načinov za oporo paradižnika je veliko. V rastlinjaku ga midva vzgajava ob vrvici, klasično mu vrtnarji za oporo (predvsem na prostem) postavljajo lesene, plastične ali kovinske palice. V zadnjih letih na vrtovih pogosto vidiva spiralne oporne palice, katere pa kar nekaj vrtnarjev ne uporablja pravilno.

Spiralna palica za paradižnik ne zahteva privezovanja 

Spiralna oblika oporne palice je namenoma takšna, da vanjo ''zapnemo'' paradižnik, ne da ga ob njo privežemo. Oblika nima estetske funkcije, temveč čisto uporabno praktično. Če jo pogledamo od zgoraj navzdol, oblika spiralne palice v sredini tvori tunel, prostor, kjer naravnost navzgor raste paradižnik, spirala pa ga drži v sredini. Nobene potrebe po privezovanju ni. 

Podobno, kot poteka rast paradižnika ob vrvici, se dogaja pri opori s spiralno palico. Paradižnik med rastjo vedno vodimo, da raste v sredini palice. Je pa res, da zna paradižnik zrasti veliko višje, kot palica, ki se enkrat konča. To je tudi en izmed razlogov, zakaj raje uporabljava vrvico kot oporo za paradižnik (in tudi jajčevce).

Ker je uporabo spiralne palice za oporo paradižnika lažje videti, kot brati zapisano besedo, si spodaj poglej še kratki video.

Uporabo spiralne palice v praksi si poglej še v spodnjem videu:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂