fermentacijska tekočina, in grmičasti paradižnik

Grmičasti paradižnik v koritu in fermentacijska tekočina

Lončne zasaditve so super za vse z malo prostora, da si pričarajo svoj vrt ali pa za rastline, ki jih želimo bližje hiši ali na balkonu. Nama lončne zasaditve predstavljajo tudi ustvarjanja posebnega okolja, ko lonce postaviva ob južno steno hiše in se ustvari čudovita mikroklima za vzgojo paradižnikov.

Zgodnji rumeni pritlikavi paradižnik

Balcony Yellow je čudovita in okusna sorta, ki zelo zgodaj dozori. V veliko cvetlično korito posadiva 2 do 3 sadike že kar konec aprila in korita postaviva v zavetje južne stene, kjer so sončni žarki najmočnejši, veter ne piha in toplota ostaja prisotna dlje časa. Korita so napolnjena do polovice z vrtno zemljo in nato do vrha s kompostom. Letošnje leto sva rumene paradižnike zasadila v 4 korita in na njih testirala fermentacijsko tekočino, ki sva jo pridelala sama s pomočjo Bokashi Organka.

Nega paradižnikov in testiranje fermentacijske tekočine

Vse lončne zasaditve potrebujejo dodatno nego, še posebej, kar se tiče zalivanja in morebitnega dognojevanja. Vsa korita so bila opremeljena z Olla glinenimi posodami za globinsko zalivanje, v katere se natoči voda in nato počasi pronica zemljo. Zalivanje je ob suhih in vročih dneh potrebno vsak drugi dan!

Ob fermetaciji v Bokashi Organku nastaja fermetacijska tekočina. Mešala sva jo v razmerju 1:200 z vodo in z njo enkrat tedensko zalila paradižnike od začetka junija do konca julija. Torej vse skupaj 2 meseca. Paradižnikom je fermentacijska tekočina polno efektivnih mikroorganizmov in hranil, izjemno odgovarjala, saj v omejeni posodi šteje vsak atom hranil. Če uporabljamo razmerje 1:200 ni strahu, da bi rastlino "zažgalo".

Pridelki

Konec meseca junija so se obarvali že prvi paradižniki in od takrat naprej so začeli ekspresno zoreti. Tako so bili paradižniki v koritu na voljo 2 tedna pred začetkom zorenja paradižnikov na vrtu. Kar je velik plus za vse neučakane ljubitelje paradajza. 🙂 In to brez postavljanja rastlinjaka, folije in podobnih kmetijskih pripomočkov.

Dozorevanje je doseglo vrhunec v začetku meseca avgusta, ko je tudi močno polna rastlina postala preobremenjena in se "izrodila". Vedno je tako pri malih grmičastih rastlinah, še posebej, če paradižnike pustiš zoreti dlje časa in iz rastline izčrpajo energijo. Enako se je zgodilo pri dveh koritih zalivanih z razredčeno fermentacijsko tekočino iz Bokashi Organka, kot tudi "navadnemu" koritu. Okus paradižnikov ni kazal velike razlike med njima, je pa bilo dosti več pridelka na rastlinah zalivanih z razredčeno fermentacijsko tekočino.

Zaključek

V življenju in pri vrtnarjenju ne komplicirava. Dva tedenski hitrejši pridelek paradižnika definitivno odtehta pripravo korit in vso nego pri rasti. Gnojilo - fermentacijska tekočina pa se tako ali tako samodejno proizvaja in jo z veseljem porabiva, da imava od tega potem še več pridelka. To je definitivno ''Win-win'' situacija in priporočava, da si na ta način naslednje leto vzgojite lastne paradižnike na balkonu, terasi ali pred hišo! 🙂


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂