Zelenjava v loncih in koritih

Zelenjava v loncih in koritih

Od malih lončkov s svežimi zelišči na polici kuhinjskega okna, do velikih korit s paradižniki; zelenjava v loncih in koritih pričara svežino, barvitost in pristen okus izven vrtov.  So odlična rešitev, kadar nimamo svojega vrta, a imamo balkon ali teraso. Morda imamo svoj vrt, pa si kljub temu želimo nekaj začimbnic in plodovk bližje kuhinji, zato si v koritih in lončkih ustvarimo mini vrt.

Praktični napotki za izbiro loncev in korit

Glede na prostornino balkona, terase ali dobro osvetljenega notranjega prostora, se odločimo, koliko lončnih zasaditev želimo imeti. Izbira zelenjave je stvar okusa vsakega posameznika. Izberemo lonce in korita, ki naj čim bolje ustrezajo posameznim zasaditvam zelenjadnic. Oblika samega lonca za uspevanje rastlin ni toliko važna. Bolje je izbrati večje korito, kot več posameznih manjših, zaradi manjše porabe vode pri zalivanju in večje prostornine za razvoj korenin. Vedno poskrbimo, da ima izbrano korito na dnu odprtino, saj mora biti zemlja odcedna.

Spodnja tabela prikazuje minimalno globino loncev, za uspešno rast zelenjave.

10 cm Solata, rukola, kreša, redkvica, koriander
15 cm Nizek fižol, meta, timijan, radič
20 cm Por, čebula, korenček, pastinak, špinača, ohrovt, motovilec, bazilika
25 cm Zelje, blitva, kumare, visok fižol, grah, rdeča pesa, kolerabica, rožmarin, žajbelj
35 cm Paradižnik, paprika, jajčevci, limonska trava, origano
45 cm Česen, krompir, sladki krompir

Je material loncev oz. korit pomemben?

Lonci oz. korita so na voljo v različnih materialih. Med glinenimi, plastični, lesenimi, kovinskimi izberemo nam najlepšega.

Glineni lonci zaradi teže hitro postanejo omejeni z velikostjo, zaradi poroznosti se v njih hitreje izsuši substrat, a odlično pričarajo mediteransko vzdušje.
Plastični so cenovno precej dostopni, lahki za prenašanje in danes precej dobro imitirajo tudi ostale materiale.
Pri lesenih moramo biti pozorni na obdelan les, ki lahko škoduje rastlinam, saj se kemikalije iz premazov in zaščitnih lakov, sproščajo v substrat.

Pri izbiri barve, upoštevamo dejstvo, da se bodo lonci v temnih barvah, poleti na soncu izjemno hitro segreli, kar vsej zelenjavi ne ustreza. Da glineni in leseni lonci ne izgubljajo preveliko vlage, lahko pred nasutjem substrata iz notranje strani dodamo folijo. Folijo obvezno na dnu preluknjamo zaradi drenaže. Zelenjava v loncih in koritih zahteva od nas nekaj več pozornosti in nege, vendar nas kljub vsemu nagradi z odličnimi pridelki.

Lončne zasaditve na balkonu.
Lončne zasaditve na balkonu.

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Vrt na balkonu