Ideje za setev v rastlinjak

Če ne veš točno, kaj bi sedaj lahko posejal/a in presadil/a v rastlinjak, potem ti naj bo v pomoč preglednica spodaj, kjer os zbrane ideje za setev v rastlinjak. Najin glavni namen rastlinjaka je sicer vzgoja paradižnika, vendar to še ne pomeni, da ostane jeseni rastlinjak prazen. Že avgusta namreč razmišljava, kako ga bova polno zasadila, da bodo pridelki v njem vse do februarja naslednje leto.

Presajanje sadik in setev v rastlinjak

Zelo nama je žal, ko vidiva prazne rastlinjake, ki polovico leta ''čakajo'' samo na glavno sezono. Rastlinjak predstavlja določeno finančno investicijo, zato bi ga morali še toliko bolj izkoristiti. Pri nama je prazen le v mesecu marcu, ko ga pripravljava na novo sezono ( obilno zalivanje in dodatna kompostna zastirka). Ampak sedaj smo v mesecu avgustu in tukaj se moramo osredotočiti na jesensko - zimsko zasaditev.

Tako kot na vrtnih gredah, tudi v rastlinjaku ne bova čakala, da pobereva še zadnji paradižnik, preden bi vanj prišla nova zelenjava. Čas, ko na eni gredi rasteta skupaj dva zasaditvi, nam omogočita najboljši izkoristek prostora.

Ker negujeva paradižnik v en vrh in ga spuščava k tlom, imava nizko pri tleh v avgustu že dovolj prostora, da zasadiva jesensko in zimsko zelenjavo. Pred setvijo in presajanjem, vsako gredo v rastlinjaku osveživa s kompostno zastirko (3 cm debelo plast), dobro zalijeva vso površino in že imava pripravljeno za novo zasaditev. Najlažje gre kar s sadikami, saj jih presadiva med še rastoči paradižnik in njegova stebla. Zakaj so sadike boljše kot direktna setev, si preberi tukaj.

Kaj bomo posadili v naš rastlinjak je najprej odvisno od tega, katero zelenjavo želimo gojiti v njem, katero imamo radi. Ker bodo rastline v njem rastle v hladni polovici leta, izbiramo takšno zelenjavo, ki uspeva v krajših dneh in nižjih temperaturah. Tako naprimer ne moremo v njim gojiti nizkega fižola, lahko pa vso zelenjavo, ki je našteta na spodnjem seznamu.

Seznam jesensko zimske zelenjave

Ideje za setev v rastlinjak.

Spoznaj rastlinjak na Vrtu Obilja

Rastlinjak sva postavila marca 2019, njegove posebnosti so predstavljene v spodnji video epizodi:

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

Tjaša Štruc Rastlinjak