Kako Bokashi Organko posnema naravo in “ubije 5 muh na 1 mah”

Vsakodnevno gledam na efektivnost pri vzgoji zelenjave, kompostiranju, bivanju in nasploh v življenju. V podzavesti imam pravilo, da mora premik ali dejanje vedno "ubiti 2 muhi na 1 mah". Če jih 3 ali več, toliko bolje. Seveda ne dobesedno. 🙂 Ko se odpravim z avtomobilom v mesto, grem vedno zaradi najmanj dveh opravkov. Ko se pokosi trava, se istočasno nabere travni odkos za kompost. Ko se zbira organske odpadke v Bokashi Organku, pa narediva kar 5 stvari istočasno.

1. Zbiranje na enem mestu

O tem sem že pisal v članku Kako zbirati organske odpadke iz kuhinje za učinkovito kompostiranje in izpostavil veliko smiselnost zbiranja organskih odpadkov iz kuhinje na enem mestu, da se ne nosi ostanke zelenjave tudi do 3x dnevno na kompost (pomisli na zimo). Odkar delam na tak način, pridelam veliko kvalitetnejši kompost.

2. Predkompostiranje

S posipom za organske odpadke, ki je posebna mešanica efektivnih mikroorganizmov, se v Bokashi Organku sproži proces fermentacije in preprečuje gnitje odpadkov. Po končanem procesu fermentacije, biološki odpadki zadržijo vsa pomembna hranila in so odlična zasnova za dober kompost. Tako se "predkompostira" in ima v sebi čarobno snov, ki jo opišem pri 4. koraku.

3. Fermentacijska tekočina

Stranski produkt fermentacije je tekočina, ki se zbira na dnu posode. Uporablja se kot tekoče gnojilo za rože, lončne zasaditve ali na vrtu. To gnojilo si pridelamo sami, medtem ko zbiramo organske odpadke in si ga enostavno zmešamo z vodo v razmerju 1:100 (ali 1:200) ter zalijemo okoli rastlin. Gnojilo dodajam paradižnikom v loncih, ki rastejo na južni strani hiške in 100% ga obožujejo!

4. Na kompostni kup vnesemo efektivne mikroorganizme

Efektivni mikroorganizmi so ključni za produkcijo visoko kakovostnega komposta. Mikroorganizmi, prisotni v posipu in kasneje v celotni vsebini posode, se tako ob izpraznitvi, istočasno dodajo kompostnemu kupu. Kompostiranje se z efektivnimi mikroorganizmi pospeši in hkrati tudi uredi razmerje med ogljikom in dušikom. S tem poskrbimo za optimalno predelavo komposta in glede na količino domačega komposta, je efektivnih mikroorganizmov iz posipa dovolj. Po potrebi lahko direktno dodamo posip kompostnemu kupu.

Čiščenje po izpraznitvi. Sedaj pa ponovno v akcijo!

5. Kroženje organske mase

Človek rad gleda na posamezne korake in jih združuje, da "ubije več muh na en mah". Narava pa počne vse to na enem precej višjem nivoju. Vse kroži. Nič ni odpadek, nič ni tujek, nič ne gre v nič. Vse ima svoje mesto pri konstantnem kroženju. Čudovito je posnemati te Naravne procese, saj nas vedno bogato nagradijo. Odpadke zberemo, pravilno kompostiramo, vračamo hranila nazaj na vrt in vedno znova smo nagrajeni z obiljem pridelkov.

To kroženje v Naravi zares dobro posnema Bokashi Organko. Več o njem si preberite tukaj: www.organko.si in razmislite, kako bi ga umestili v vaše gospodinjstvo.

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

20% popust pri nakupu Bokashi Organka ali posipa

KODA: VRTOBILJA20

Pri nakupu fermentacijske posode Bokashi Organko ali drugih izdelkov na proizvajalčevi uradni spletni prodajalni uporabi kodo VRTOBILJA20 za 20% popust na vse izdelke! 🙂

Uradna spletna prodajalna