Kako Bokashi Organko posnema naravo in “ubije 5 muh na 1 mah”

Vsakodnevno gledam na učinkovitost pri vzgoji zelenjave, kompostiranju, bivanju in nasploh v življenju. V podzavesti imam pravilo, da mora premik ali dejanje vedno "ubiti 2 muhi na 1 mah". Če jih 3 ali več, toliko bolje. Nobena muha pri zapisu tega besedila ni bila poškodovana ali dobesedno ubita. 🙂 Ko se odpravim z avtomobilom v mesto, grem vedno zaradi najmanj dveh opravkov. Ko se pokosi trava, se istočasno nabere travni odkos za kompost. Ko zbiram organske odpadke v Bokashi Organku, pa naredim kar 5 stvari istočasno.

1. Zbiranje na enem mestu

O tem sem že pisal v članku Zbiranje organskih odpadkov iz kuhinje za učinkovito kompostiranje in izpostavil veliko smiselnost zbiranja organskih odpadkov iz kuhinje na enem mestu, da se ne nosi ostanke zelenjave tudi do trikrat dnevno na kompost (pomisli na zimo). Odkar delam na tak način, pridelam veliko kvalitetnejši kompost.

2. Fermentacija

Z bokashi posipom za organske odpadke, ki je posebna mešanica efektivnih mikroorganizmov, se v Bokashi Organku sproži proces fermentacije in preprečuje gnitje odpadkov. Po končanem procesu fermentacije, biološki odpadki zadržijo vsa hranila in so odlična zasnova za dober kompost. Tako se "predkompostira" in ima v sebi čarobno snov, ki jo opišem pri 4. koraku.

3. Fermentacijska tekočina

Stranski produkt fermentacije je tekočina, ki se zbira na dnu posode. Uporablja se kot tekoče gnojilo za rože, lončne zasaditve ali na vrtu. To gnojilo si pridelamo sami, medtem ko zbiramo organske odpadke in si ga enostavno zmešamo z vodo v razmerju 1:100 (ali 1:200) ter zalijemo okoli rastlin. Gnojilo dodajam paradižnikom v loncih, ki rastejo na južni strani hiške in 100% ga obožujejo!

4. Na kompostni kup vnesemo koristne mikroorganizme

Koristni mikroorganizmi so ključni za produkcijo visoko kakovostnega komposta. Mikroorganizmi, prisotni v posipu in kasneje v celotni vsebini posode, se tako ob izpraznitvi, istočasno dodajo kompostnemu kupu. Kompostiranje se z koristnimi mikroorganizmi pospeši in hkrati tudi uredi razmerje med ogljikom in dušikom. S tem poskrbimo za optimalno predelavo komposta in glede na količino domačega komposta, je koristnih mikroorganizmov iz bokashi posipa dovolj. Po potrebi lahko direktno dodamo posip kompostnemu kupu.

Čiščenje po izpraznitvi. Sedaj pa ponovno v akcijo!

5. Kroženje organske mase

Človek rad gleda na posamezne korake in jih združuje, da "ubije več muh na en mah". Narava pa počne vse to na enem precej višjem nivoju. Vse kroži. Nič ni odpadek, nič ni tujek, nič ne gre v nič. Vse ima svoje mesto pri konstantnem kroženju. Čudovito je posnemati te Naravne procese, saj nas vedno bogato nagradijo. Odpadke zberemo, pravilno kompostiramo, vračamo hranila nazaj na vrt in vedno znova smo nagrajeni z obiljem pridelkov. To kroženje v Naravi zares dobro posnema Bokashi Organko.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂