Shranjevanje semen jajčevca

Shranjevanje semen jajčevca je zelo podobno kot pri paradižniku, vendar ima eno zelo pomembno razliko. Paradižnik uživamo kot zrel plod, ki že ima tudi zrelo seme. Jajčevec pa za uporabo nabiramo še nedozorel plod, zato takšno seme v njem ni dovolj zrelo, da bi ga lahko shranili.

Selekcija plodov za shranjevanje semen jajčevca

Ko se odločimo, da bomo semenili jajčevec, na zdravi in lepi rastlini izberemo prav tako lep plod, ki ga pustimo, da dozori. Priporočljivo je, da za shranjevanje semen izberemo plodove, ki so vidno lepi, veliki, lepo rastejo in zorijo na rastlini, do svoje polne zrelosti. Če imamo več rastlin enake sorte, za shranjevanje semen izberemo plod, ki zori na rastlini, ki glede na rast, obliko, listno maso, najbolje predstavlja lastnosti svoje sorte in je najlepša. Ne glede na način shranjevanja semena, je ta pozornost pri selekciji pomembna zato, da shranjujemo najboljši genski material za naslednje generacije. Koliko plodov potrebujemo, da shranimo zadostno količino semen? Pri vrtnarjenju je več kot dovolj, da izberemo en plod vsake sorte. Ko jačevec pustimo, da zori vse do oktobra (včasih tudi novembra), spremeni barvo, saj gre iz vijolične do rumene in pri določenih sortah celo oranžne. Takrat je plod in seme v njem dovolj zrelo, da ga lahko shranimo.

1. Klasičen način shranjevanja semen s sušenjem

Izbran jajčevec prerežemo in z žličko izdolbemo semena. Ker je meso okoli semen trdo in se drži semen, traja ločevanje semen nekoliko dlje, kot pri paradižniku. To je najbolj zahteven del shranjevanja semen. S prsti in/ali s pomočjo žičke, palčke prenesemo semena na površino, kjer se bodo osušila. Semena lahko sušimo na namenskem okvirju z gosto tkano mrežo za sušenje živil, pogosteje pa imamo doma na voljo papirnato brisačko ali kar nebeljen wc - papir. Brisačka ali papir vpijeta vlago, omogoča sušenje semen, ki traja nekje 2 do 3 dni. Semena se bodo prijela na papir, in posušila skupaj z njim. Kar ni nič narobe in ni potrebno ločevanje semena od papirja. Seme (s papirjem) spravimo v škrnicelj za shranjevanje semen in tako uspešno počaka na novo sezono, da ga posejemo (brez skrbi, tudi ko posejemo seme skupaj s papirjem, se papir v vlažnem substratu omehča in ne preprečuje kalitve semena).

2. Shranjevanje semen s fermentacijo

Izbran plod prerežemo in v kozarec/manjšo posodico/skodelico z žličko izdolbemo mehko sredinsko meso s semeni. Tukaj lahko skupaj s semeni izdobemo več mesa, kot pri klasičnem shranjevanju. Meso s semeni bo fermentiralo se zmehčalo in ga bomo pred sušenjem semen hitreje ter lažje odstranili. Še vedno pa pazimo, da nimamo preveliko mesa. Vsebino premešamo (ničesar ne dodajamo ali odstranjujemo) in nato skodelico pustimo na sobni temperaturi za 3 dni (navadno je to kuhinjski pult). V tem času bo vsebina po svoji naravni poti začela fermentirati. Vmes lahko vsak dan (zjutraj in zvečer), vsebino malo premešamo. Zaradi fermentacije bo vsebina spremenila svoj vonj, barva bo pobledela, na površini pa se lahko ustvari bela plast. Gre za belo plesen, ki ni nič nevarnega in je del procesa. To ni znak, da je kar koli narobe, vsebino premešamo in pustimo, da dela naprej.

Po 3 dneh so semena pripravljena, da jih očistimo, selekcioniramo in osušimo. Fermentirano maso najprej zlijemo na cedilko in speremo od tekočo vodo. Z rokami odstranimo večje ostanke mesa iz sredice jajčevca. Nato pa seme prestavimo v novo skodelico ali posodo s svežo vodo. Če se zgodi, da kakšno seme plava na vodi, le te izločimo, saj gre za ''prazna'' semena, ki ne bodo kalila oz imajo slabši potencial. Ko naredimo selekcijo, semena zopet precedimo in si nato pripravimo površino, kjer se bodo posušila, kar pa sva že opisala pri klasičnem načinu shranjevanja semen. Od te točke naprej, je namreč vse enako. Pazimo le to, da si sorte ali različne načine shranjevanja semen dobro označimo.

Zaključek

Z obema predstavljenima metodama uspešno shranimo seme jajčevca, je pa fermentacija priročnejša, če nimamo časa ali se nam ne da ločevati seme od mesa. Midva sva se letos odločila samo za fermentacijo, shranila pa sva sorto Mitoyo. Zelo okusen plod izjemno temno vijolične barve, za katerega nama je zmanjkovalo semen.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂