Zamrzovanje paradižnikove omake brez embalaže

V najini ozimnici ne boste našli veliko sokov, marmelad, kisle vložene zelenjave, temveč večinoma sveže pobrane korenovke v mivki, s koreninsko grudo shranjeno sveže zelje in obilico sezonske zimske zelenjave na vrtu. Potem pa pridemo še do skrinje. Tam se skriva ''rdeča rezerva'' paradižnika, za hude čase :).

 

Zamrzovanje paradižnika v modelčku za mafine

Čez celo leto pojeva precej paradižnika, zato se potrudiva, da ga poleti vedno shraniva za hladni del leta. Zaenkrat se nama najbolje obnese zamrzovanje mezge po porcijah, ki jih shraniva v skrinjo.
 
V rastlinjaku nabereva zrele paradižnike, nato jih pokuhava v vreli vodi za nekaj minut, da lupina poči. Ko se ohladijo do temperature, ko jih normalno drživa v roki, jih olupiva, odstraniva pecelj in zreževa na manjše koščke. Uporabiva isti lonec kot prej in začneva s kuhanjem paradižnika. Brez dodane vode, soli, sladkorja, olja, čebule, česna, ... samo 100% paradižnik.
Kuha se brez pokrovke toliko časa, da se okusi skoncentrirajo, ko vlaga hlapi. Ko doseže primerno gostoto, je mezga pripravljena na ohlajanje pred zamrzovanjem. Na tej stopnji lahko mezgo po želji spasiramo, midva jo zmiksava s paličnim mešalnikom (če se poslužujemo tega, potem lupljenje lupine na začetku niti ni potrebno), da dobimo homogeno zmes.
 

Ohlajena omaka gre pri nama v modelčkeza mafine (lahko tudi jogurtove lončke, silikonske modelčke za sladoled, ipd.) in v zamrzovalno skrinjo. 🙂 Po 24 urah modelček vzameva iz skrinje in ga na hitro segrejeva iz spodnje strani, da mezga odstopi iz vsakega prostorčka. Tako dobiva naenkrat 12 porcij mezge, ki jih nato skupaj shraniva v večjo vrečko ali posodico v skrinji.

 

Zaključek

Na tak način porabiva precej manj plastike za shranjevanje oz zamrzovanje živil. Model za mafine ima dodatno uporabo in najbolj praktične so že odmerjene porcije, ki jih brez težav vzameva iz skupne vrečke v skrinji, brez nepotrebnega odtaljevanja večje količine mezge, kot bi jo potrebovala. Na zelo podoben način si s pomočjo modela za mafine, pripravljava tudi porcije blanširane špinače.Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂

ZAMRZOVANJE PARADIŽNIKOVE OMAKE BREZ EMBALAŽE

KOMENTIRAJ
Tjaša Štruc