Zamrzovanje paradižnikove omake brez embalaže
Zamrzovanje paradižnika v modelčku za mafine
Kuha se brez pokrovke toliko časa, da se okusi skoncentrirajo, ko vlaga hlapi. Ko doseže primerno gostoto, je mezga pripravljena na ohlajanje pred zamrzovanjem. Na tej stopnji lahko mezgo po želji spasiramo, midva jo zmiksava s paličnim mešalnikom (če se poslužujemo tega, potem lupljenje lupine na začetku niti ni potrebno), da dobimo homogeno zmes.
Ohlajena omaka gre pri nama v modelčkeza mafine (lahko tudi jogurtove lončke, silikonske modelčke za sladoled, ipd.) in v zamrzovalno skrinjo. 🙂 Po 24 urah modelček vzameva iz skrinje in ga na hitro segrejeva iz spodnje strani, da mezga odstopi iz vsakega prostorčka. Tako dobiva naenkrat 12 porcij mezge, ki jih nato skupaj shraniva v večjo vrečko ali posodico v skrinji.
Zaključek
Na tak način porabiva precej manj plastike za shranjevanje oz zamrzovanje živil. Model za mafine ima dodatno uporabo in najbolj praktične so že odmerjene porcije, ki jih brez težav vzameva iz skupne vrečke v skrinji, brez nepotrebnega odtaljevanja večje količine mezge, kot bi jo potrebovala. Na zelo podoben način si s pomočjo modela za mafine, pripravljava tudi porcije blanširane špinače.