Najokusnejši je mlad krompir

V juniju in juliju izpraznjene gredice ponovno zasadimo za jesenske pridelke

Vrtnarski zagon v poletnih dneh malce upade; je čas dopustov, vročine, plevel ''pritisne'', mame in tete že ponujajo svoje viške pridelkov iz vrtov, v trgovinah je obilje poceni hrane in naenkrat je zelenjave že kar preveč. Obilje! 🙂 Vendar moramo že sedaj razmišljati o jesenskh pridelkih ter o pripravi ozimnice. Na mestu je vprašanje; kaj sadimo v juniju in juliju, saj zgodnejše setve (bob, grah, redkvica, česen, rdeča pesa, mlad krompir, špinača, ..) na gredicah že puščajo za seboj prazen prostor.

Zasadimo na popolno izpraznjene grede ali kar vmes med rastočo zelenjavo?

Oboje je dovoljeno. Za še boljši časovni izkoristek in senčenje novih sadik je priporočljivo sajenje, ko je 1. vrtnina še na gredici. Tako greda res nikoli ni popolnoma prazna. Med česen, ki počasi že rumeni presadimo sadike kapusnic (zelje, brstični ohrovt, glavnati ohrovt, listnati ohrovt, kolerabico. Za cvetačo in brokoli je še malo prehitro). Ko se česen poleže in osuši, so sadike že ukoreninjenje in nastopi njihov čas, da se razrastejo. Podobno kapusnice zasadimo med poletni korenček in mlado čebulo, ki jih pobiramo sproti, ko se sadike začno razraščati.

Za rastlinami, ki v tem času zavzamejo več prostora; grah, krompir, rdeča pesa, bob, .. pa je bolje plodove v celoti pobrati, gredo očistiti in presaditi 2. vrtnino.

Za krompirjem sledi zelje
Za krompirjem sledi zelje.
Presadimo sadike ali sejemo semena?

Midva sva pristaša sadik, ker s tem pridobimo vsaj mesec dni časa, ko bi drugače čakali, da iz semena rastlina zraste do velikosti, kot je velika sadika. In bog ne daj, da slučajno seme ne kali. Najboljši čas v letu je šel v nič.

Skoraj vso zelenjavo presadimo kot sadike, edino korenček moramo nujno sejati. Korenček bolje in hitreje klije v temi. Več o vzgoji tukaj: VZGOJA KORENČKA

Rdečko peso, repo, črno redkev in kolerabo tudi diretno sejemo na gredo. Se da tudi iz sadik, vendar tu so vrtičkarji deljenega mnenja. Preizkusite oboje. Eksperimentiranje in kreativnost so namreč lastnosti uspešnih vrtnarjev.

Sadiko ali posejano seme je potrebno 4 - 7 dni res obilno zalivati. Potem zalivanje opustimo.

Kaj pa ko je vroče in ni dežja?

Ja, dobro vprašanje. Midva loviva deževne in oblačne dni, da opravljava 2. setev. In presajava zvečer. A na vreme se ni moč vedno zanašati, zato res dobro zalivajte presajane vrtnine prvih 4 - 7 dni. In sadike naj imajo že dovolj velike lastne koreninske grude.

setev v juniju in juliju je potrebno dobro zaliti
Setve v juniju in juliju je potrebno dobro zaliti.
Potrebno je še paziti na nekaj pravil

Ne sadimo rastlin iz istih družin na isto gredo. Na primer; za zgodnjim zeljem brstični ohrovt (kapusnice) ali za bobom kakšen fižol (metuljnice). Pri 2. setvi tudi izbiramo rastline, ki tvorijo drugačne "plodove". Ni priporočeno, da na gredi že raste korenina (krompir) in potem zopet posejemo korenino (korenček ali rdečo peso). Ali pa da za solato sadimo ohrovte (list) ali zelje (list).

10 kombinacij, ki jih uporabimo konec junija, lahko tudi še začetek julija.

Obstaja res veliko kombinacij in najbolje si jih je prilagoditi lastnim potrebam. Tabela prikazuje zgolj nekaj možnih kombinacij. Vse korenovke lahko menjamo pri podanih primerih, prav tako zelje in ohrovte, .. Ni strogih pravil, prilagodimo se potrebam po dotični zelenjavi.

Izbiramo svoje priljubljene sorte, ki so primerne za rast v izbranem letnem času. Pazimo na sadilne razdalje 2. vrtnin. Več o vzgoji posamezne zelenjave si preberite tukaj: ZELENJAVA OD A DO Ž

  1. setev 2. setev
1. česen  brstični ohrovt
2. zgodnji krompir  pozno zelje
3. bob  korenček
4. grah  rdeča pesa
5. rdeča pesa  listnati ohrovt
6. solata korenje
7. mlada čebula poletna solata
8. blitva repa
9.  zgodnje zelje koleraba
10.  zgodnji ohrovt korenček

Zaključna misel

Najin vrt je vedno poln zelenjave. Tako se maksimalno izkoristi prostor in poslednično so vedno na voljo domači pridelki. Zelo enostavno je, ker uporabljava veliko kompostne zastirke in 2. setev ni zahtevna – v bistvu je zelo enostavna. Poglejte si na spodnjem posnetku, kako sva 21.6.2017 posadila 2. vrtnine.

.