Koliko in katere Bokashi Organke potrebujem?

Slišal/a si že za fermentacijsko posodo Bokashi Organko v katerem zbiraš kuhinjske odpadke. Prebral/a že vse najine članke o njegovi uporabi. In zdaj se ti je pojavilo vprašanje, koliko Bokashi Organko posod potrebujem za svoje gospodinjstvo in katero obliko izbrati? Dobro vprašanje, na katerega ti bova podala bolj tehničen, a s tem praktičen odgovor.

Bokashi Organko ali Bokashi Organko 2 ?

Pogeljmo najprej možnosti oblike posod. Na voljo imaš dve obliki in velikosti Bokashi Organka.
Bokashi Organko je že več let uveljavljena posoda, z volumnom 16 L. Tekom let se je spremenila njegova sestava materiala z uporabo reciklirane plastike, imaš tudi možnost izbire med dodatnimi barvnimi variacijami.
Bokashi Organko 2 je nova oblika posode, z volumnom 9,6 L, kjer prav tako izbiraš med različnimi barvnimi kombinacijami.

Posodi uporabljamo enako (Bokashi fermentacija), med njima pa je nekaj manjših razlik. Prva je oblika ter volumen, o katerem bo še nekaj govora v nadaljevanju.

Bokashi Organko 2 je oblikovn bolj ''stajliš'' in čudovito paše v kuhinjo. Ker je manjši ne zavzame toliko prostora in midva ga tudi dejansko imava na kuhinjskem pultu. Zelo dobra tehnična lastnost je ta, da tlačilka zapre celotno površino fermentirajočih odpadkov in je zato proces fermentacije boljši (ker poteka brez prisotnosti kisika). Manj je tudi vonja. Lahko ga operemo v pomivalnem stroju.

Bokashi Organko je z večjim volumnom v marsikaterem gospodinjstvu bolj uporaben, proces fermentacije v njem še vedno poteka odlično. Cedilo, ki razmeji fermentacijsko maso od fermentacijske tekočine je postavljeno višje, kot pri Bokashi Organku 2. To je pomemben detajl, saj če so kuhinjski odpadki namočeni v tekočini začnejo gniti, ne fermentirati. Kdor pozabi redno odlivati tekočino, bo imel z manjšim Organkom več težav in neprijetnih izkušenj.

Predstavila sva ti oblikovne in uporabniške razlike. Poglejmo, kako ugotoviti, koliko posod potrebuješ.

Potrebuješ od 0 do 6 Bokashi Organkov

To se sliši smešen predlog, ampak vse je odvisno od tvojega kontaksta. Iz izkušenj in pogovorov so tu predstavljeni trije konteksti:

 1. Potrebujem 0 Bokashi Organkov

Živim sam ali s partnerjem v stanovanju, časa nimam še za obisk svojih starih staršev, kje šele, da bi si kuhal in pripravljal svojo hrano. Prehranjujem se zunaj v restavracijah. Nimam svojega vrta, samo sobne rastline.

2. Potrejbujem 2 Bokashi Organka

Živim v stanovanju ali hiši s partnerjem in/ali ostalimi družinskimi člani. Imam tudi vrt. Več kot polovico hrane si pripravim sam, večino iz svežih sestavin.

3. Potrebujem 6 Bokashi Organkov

Živim na vrtu in v kuhinji. 🙂 Procesi Narave me fascinirajo in navdušujejo z življenjem. V vse aspekte življenja želim vključiti sonaravne principe.

Kaj pa midva?

Imava 5 Bokashi Organkov 1 in pa enega Bokashi Organka 2. Odpadke redno fermentirava. Za najino uporabo potrebujeva minimalno 2 Bokashi Organka, ki ju potrebujeva samo za odpadke v kuhinji. Ker fermentirava še druge snovi, se je ta številka povečala. Ko enkrat začneš in se prepričaš o uporabnosti, težko to opustiš. 🙂


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂