koristni mikroorganizmi EM

Koristni mikroorganizmi EM in kako jih uporabljava v praksi

Naše okolje so mikroorganizmi, če to hočemo ali nočemo. Med mikroorganizme oziroma mikrobe štejemo glive, bakterije, arheje, alge, praživali ... Najdemo jih povsod, od njih smo odvisni precej bolj, kot si predstavljamo. So tako mali, da jih je nemogoče fotografirati (naslovna fotografija prikazuje glivne hife)! Delajo pa 100 na uro in pozitivne posledice opaziva tudi na najinem vrtu. 🙂

Kdo ali kaj so koristni mikroorganizmi?

Zaradi njih lahko pečemo kruh, kisamo zelje, pijemo vino, Bokashi kompostiramo, vplivajo na vreme, predstavljajo 90% celic našega telesa in rastlinam omogočajo sprejem hranil iz tal. Če so mikroorganizmi že tako ali tako prisotni vsepovsod, kaj so potem koristni mikroorganizmi EM (kratica izhaja iz angleškega poimenovanja Efective Micro-organisms - EM) in zakaj bi jih sploh potrebovali? Gre za mikrobno združbo, ki jo v osnovi sestavlja najmanj 80 simbiotskih mikroorganizmov - bakterij iz vrst fototrofnih in mlečnokislinskih bakterij ter kvasovke. Koristni mikroorganizmi EM nas ščitijo pred škodljivimi in nam pomagajo ohranjati naše okolje zdravo.

EM micronatura izdelki uporaba vrt obilja
Nabor izdelkov EM. Kliknite na fotografijo za več informacij.

Z njihovo aplikacijo ustvarjamo okolje, v katerem prevladajo koristni mikroorganizmi (dobri) in ne patogeni (slabi). Če zelo posplošimo, imamo nekaj ''dobrih'' ter nekaj "slabih'' mikroorganizmov, večina pa se lahko prilagodi v eno ali drugo smer, glede na okolje v katerem so. S tem, ko mi dodamo EM, ustvarjamo pozitivno okolje, v katerega se usmerijo že naravno prisotni mikroorganizmi.

EM pripravki niso direktno nadomestilo za gnojila in minerale. Gre za ukrepanje pri vrtnarjenju in kmetijstvu, kjer oživljamo in aktiviramo tla, kar je osnova za nadaljnjo vzgojo rastlin.

Praktična uporaba EM na Vrtu Obilja

Vrtna tla

Koristni mikroorganizmi so tisti, ki v tleh rastlinam omogočajo absorbcijo mineralov iz tal. Če je teh koristnih v pomanjkanju, potem bodo v takem okolju rastline opazno slabše uspevale. Z rastlinami so v sožitju, saj v zameno za elemente, od rastline prejmejo sladkorje ter aminokisline, ki jih le te sproščajo skozi korenine (zato je največja koncentracija mikroorganizmov okoli korenin in jih ne pulimo iz gred).

Z uporabo tekočega EM Terra Active pripravka za oživalnje tal, zagotovimo našim rastlinam zdravo okolje za rast in jih varujemo pred boleznimi. Posledica naravnih procesov, ki jih izvajajo EM v zemlji, je zagotavljanje lažje dostopnosti hranil rastlinam, stimulacijo proizvodnje bioaktivnih snovi in podpora obstoječi koristni mikrobni združbi. Na ta način dobijo rastline vse potrebne snovi in minerale (če so na voljo) za rast in razvoj. Pripravek redčimo z vodo in uporabljamo za zalivanje. Vedno imamo v mislih, da v prvi meri oživljamo tla, posledično pa se to pozitivno odraža na rastlinah. Tekoči pripravki za so narejeni iz vode, melase sladkornega trsa, mlečnokislinskih bakterij, fotosintetskih bakterij, kvasovk.

Vzgoja sadik

Vzgoja zdravih in močnih sadik je ključna pri nadaljnji rasti na vrtu. Pri tem je poleg semena in okolja (svetloba, temperatura), pomembnen substrat, v katerem so prisotni tudi MO. Midva substrat od setve do presajanja na gredo vedno zalivava z vodo, v kateri je razredčen tekoči EM Terra Active pripravek za oživljanje tal. Vse rastline, ki uspešno vzklijejo, so pri nama močne, zdrave in le take gredo potem naprej na vrt. Pri sadikah se včasih zgodi, da po vzklitju kar naenkrat ''padejo'', napade jih gliva, ki je kriva za to ''padavico''. S tretiranjem z EM, kjer mi sadike že vnaprej okužimo s koristnimi mikroorganizmi, teh težav ni.

Fermentiranje kuhinjskih ostankov

Za fermentiranje ostankov in uspešno delovanje Bokashi Organko posode, je nujno potreben Bokashi posip. EM Bokashi je suhi pripravek narejen iz EM, melase, otrobov žitaric in vode. Gre za posip, ki se ga dodaja organskim ostankom. Uporaben je tudi za produkcijo visoko kakovostnega komposta in za regeneracijo tal.  Torej imamo zelo podobno snov, kot je EM pripravek za aktivacijo tal, le da EM Bokashi pospip ni v tekoči obliki in ima v sami sestavi izbrane kulture za optimalno fermentacijo snovi. O Bokashi kompostiranju  sva napisala že kar nekaj prispevkov, več si lahko preberete tukaj.

Kompostiranje

Kadar fermentirano vsebino iz bokashi posode izpraznemo na kompostni kup, dodajamo EM celetnemu kupu in organski masi, ki jo kompostiramo. Če pa kompostiramo še druge vire organskega materiala, si pomagamo s tekočim pripravkom EM Organo Active za kompostiranje. Midva tako vedno EM pošpricava po konjskem gnoju, ki ga nato, ko preide skozi vročo fazo, kompostirava še spomočjo deževnikov. Ko pripravljava lesne sekance iz ostankov vej ob obrezovanju, kup vedno polijeva z vodo v kateri je zopet dodan EM Organo Active za kompostiranje.

Zaščita rastlin

Obstaja tudi poseben pripravek za dvig imunske odpornosti tal in rastlin, ki vsebuje sfermentiran čese, čili, kis, alkohol in melaso. Zaradi teh 5 sestavin se imenuje EM-5 za naravno zaščito rastlin. Z njim škopiva sadje ali pa ga preventivno v razmerju 1:10 dodajava kjer uporabljava EM Terra Active. Škodit ne more, pomaga pa vedno! 🙂

Ostala uporaba koristnih mikroorganizmov

Ribniki, čistilne naprave, živinoreja, kompostiranje večje količine organskega materiala, v gospodinjstvu ... Na različnih področjih nam EM še kako koristijo. Reševanje težav z vonjem v hlevih, kjer se tretira živino in gnoj. V gospodinjstvih, ki niso priključena na javni kanalizacijski sistem in imajo zato lastno čistilno napravo, so EM nujni, da le ta deluje pravilno. V njih namreč izboljšujejo razgradnjo snovi, zmanjšujejo usedline in preprečujejo nastanek skorje. Vzpostavljanje ravnovesja v vodnih okoljih npr. ribnikov zopet urejajo EM-mi. V večini primerov se uporabljajo tekoči pripravki, ki jih razredčimo z vodo in pršimo, saj je takak aplikacija za večje površine najbolj učinkovita.

Veliko uporabnih informacij je z nama delil tudi Matjaž Zupančič v 2-urni pogovorni oddaji, ki vam jo na tej točki toplo priporočava, da si jo zavrtite na kakšni dolgi vožnji v avtomobilu: Matjaž Zupančič #4 - Mikroorganizmi so temelj rodovitnih tal in življenja


Noben EM izdelek, ki je omenjen v prispevku, ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov ali kemikalij. Izdelki EM Micronatura so 100% varni ter naravi in človeku neškodljivi. Zahvaljujoč tehnologiji EM® je uporaba teh metod postala več kot enostavna in dostopna.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂