Mikro zelenje

Mikrozelenje – Sveži zimski pridelek iz okenske police

Mikrozelenje je zelo priljubljena vrsta sveže hrane, ki je vzgojena iz različnih semen - sončnic, graha, kreše, rukole, blitve, redkvice, gorčice in še mnogo več ostalih rastlin, ki jih uživamo v fazi, ko razvijejo klične liste. Nekje 7 – 14 dni od setve. Le grah vzgajamo malenkost dlje in mu pustimo da razvije prave liste. Mikrozelenje ni enako kalčkom. Kalčke zaužijemo takoj po kalitvi oz. preden začnejo formirati in barvati klične liste.

Sončnice v zeleni solati
Sončnice v zeleni solati

Mikrozelenje je zelo enostavno vzgojiti, je prava kulinarična specialiteta in lahko jo gojimo na majhnem prostoru, 365 dni v letu. Danes bova predstavila, kako na toplem vzgojiti mikrozelenje dveh najbolj priljubljenih rastlin - sončnice in graha. Semena teh dveh rastlin so cenovno ugodna. Potrebno je le paziti, da kupimo takšna semena, ki so primerna za uživanje oz. niso tretirana.

Nekaj besed o sončnicah in grahu

Mikrozelenje sončnic ima edinstven okus po surovih sončničnih semenih s teksturo špinače. Nepogrešljivo za dodatke v smutije, zelenjavne sokove, sendviče, solate ali le kot dekoracija. Polni vitaminov A, B, C in E ter odličen vir antioksidantov. Popoln prigrizek – malo ogljikovih hidratov, veliko beljakovin in esencialnih aminokislin. V sončnicah najdemo tudi minerale: cink, kalcij, baker, železo, magnezij, kalij in fosfor.

Grah razporjen po sadilnem platojčku
Grah razporjen po sadilnem platojčku

Mikrozelenje graha ima svež okus po mladih zrnih graha. Za dodatek k solatam, sendvičem in različnih kuhanih jedeh. Vsebuje karoten, veliko vitaminov skupine B, kot sta tiamin (B1), niacin (B3), ki nižajo raven sladkorja ter škodljivi holesterol LDL v krvi. Prisoten je vitamin E in lecitin, več kalija in fosforja, magnezij, cink in železo, malo manj pa vitamina A in C.  V njem najdemo biološko visoko vredne beljakovine, med katerimi prevladujejo globulini. Prav zaradi tega ga uvrščajo med najboljša živila za športnike.

Vzgoja mikrozelenja sončnic in graha v stanovanju

Vzgoja mikrozelenja v zaprtih prostorih je možna skozi celo leto. Semena najprej namočimo za eno uro. Nato pripravimo večje plastične sadilne platojčke z luknjami za drenažo, kamor natrosimo 2 cm substrata za setev in ga zalijemo. Platojčki naj imajo tudi podlago, da ujamemo odtekajočo vodo. Namočena semena na gosto in enakomerno razporedimo po platojčku. Za platojčke velikosti 10 x 20 cm je dovolj okoli 80 g semen sončnic ali graha. Semena se enakomerno potrosi, da v celoti prekrijejo substrat. Nato preko natrosimo manj kot centimeter substrata, tako da rahlo prekrije semena. Sadilni platojček z zasejanimi semeni pokrijemo s praznim platojčkom enake velikosti. Nato še nanj naložimo obtežbo – kakšno opeko ali kamen. Gosto nasajena semena dvignejo težo nad seboj in tudi bolje kalijo pri obtežitvi.  Tako imajo semena temno okolje in dovolj vlage za uspešno kaljenje.  V tem času jih imamo nekje na 20 °C, svetloba ni potrebna.

Substrat - Midva uporabljava Biobrazdino Prst (imajo v vrtnih centrih Kalia in je ekološka). Ni potrebno, da substrat vsebuje veliko mero hranil, saj rastline v njem rastejo zelo kratko in v tem času ne potrebujejo veliko hranil.

Semena - lahko so specifično za mikrozelenje ali pa kakšna večja pakiranja semen. Če niso ekološka, je zelo pomembno, da NISO TRETIRANA. Pri sončnicah dobiš največ za svoj denar, ko kupiš sončnice, namenjene za ptičjo hrano. Je pa res, da niso ekološka in ni vse po "prehranskih standardih", tako da to vsak počne na lastno odgovornost. 🙂

Sadilni plato - ni pomembno kakšna je velikost, pomembno je da ima spodaj luknje. Dobri platoji za ta namen so tudi na najini spletni trgovini: ”KALILNIK” setvena posoda (10 kos)

Pobiranje in uživanje mikrozelenja.

Tako pustimo za 4 dni, nato obtežitev in pokrivni platojček odstranimo, saj spodaj že opazimo vzkaljena semena. Še enkrat zalijemo, postavimo na mesto z veliko svetlobe (letni vrt, večje okno, pod lučke) in pustimo, da se razrastejo. Pod umetno svetlobo seveda vzgoja ni ista, kot na soncu. Se pozna malenkost tudi na okusu. Pozimi je najboljša kombinacija - okenska polica z dodatno svetlobo iz lučk. Tako počneva tudi midva, kar je vidno v spodnjem video posnetku.

Po potrebi zalijemo tudi še tekom rasti.

Nekje 7. ali 8. dan začnemo z nabiranjem mikrozelenja sončnic. Nabiramo vse dokler ne poženejo naslednjih (pravih) listov, saj takrat postanejo že malo kosmati. Najprej sončnicam z roko otresemo morebitne lupine. Nato z ostrim nožem odrežemo tako, da primemo šop rastlin in odrežemo stebla. Za uživanje so primerna stebla in klični listi, korenin ne uporabljamo. Za naju so sončnice idealni dodatek različnim solatam ali jih pohrustava kar tako kot prilogo z malo olivnega olja. Porabimo jih čim bolj sveže.

V šopih odrežemo z ostrim nožem
V šopih odrežemo z ostrim nožem

Na popolnoma isti način vzgojen grah, začnemo uporabljati kakšen dan kasneje, ko razvije nekje tri stranske liste. Zaužijemo stebla, liste in vitice, korenin ne uporabljamo. Okus je resnično zelo podoben mladim zrnom graha in ga lahko dodamo kamorkoli, kjer bi želeli pričarati prisotnost zrnov graha. Zopet najbolje sede kot dodatek solatam ali pa zelenje graha predstavlja kar glavno solato.

Zaključek

Upava, da boste vzljubili še en način vzgoje domače hrane in si upali vzgojiti domače zelenje tudi v zimskih mesecih, ko smo velikokrat prikrajšani za zelo pomembne vitamine in minerale, po katerih imamo veliko željo, ko ni na voljo sveža zelenjava iz vrta.

.

Ta vsebina zaradi nestrinjanja s piškotki ni prikazana. Prosimo