Mikrozelenje miks

Mikrozelenje – Sveži pridelek iz okenske police

Mikrozelenje je zelo priljubljena vrsta sveže hrane, ki je vzgojena iz različnih semen - sončnic, graha, kreše, redkvice, brokolija, ajde, rukole, blitve, gorčice in še mnogo več ostalih rastlin, ki jih uživamo v fazi, ko razvijejo klične liste. Nekje 5 – 1o dni od setve. Le grah vzgajamo malenkost dlje in mu pustimo, da razvije prave liste. Mikrozelenje nikakor ne enačimo s kalčki. Le te namreč zaužijemo že takoj po kalitvi oz. preden začnejo formirati in barvati klične liste.

Mikrozelenje graha, redkvice in rukule
Mikrozelenje graha, redkvice in rukule

Mikrozelenje je enostavno vzgojiti, lahko ga gojimo na majhnem prostoru, 365 dni v letu in je prava kulinarična specialiteta. Uporabljamo ga za dodatke v smutije, zelenjavne sokove, sendviče, solate ali le kot dekoracijo. Predstavila bova mikrozelenje 8 različnih rastlin, katera se med seboj razlikujejo po okusu, barvi in trajanju vzgoje od setve do uporabe.

Za opis vzgoje posamezne rastine kliknite spodnje povezave ali fotografije.

Mikrozelenje

Mikrozelenje ajde vsebuje vse esencialne amino kisline ter ima visoko vsebost magnezija, mangana, bakra železa in cinka, kar vpliva na izboljšanje imunskega sistema. Vlaknine pa izboljšujejo prebavo.

Mikrozelenje graha ima svež okus po mladih zrnih graha. Prisoten je vitamin E in lecitin, več kalija in fosforja, magnezij, cink in železo, malo manj pa vitamina A in C.  V njem najdemo biološko visoko vredne beljakovine (globulini). Prav zaradi tega ga uvrščajo med najboljša živila za športnike.

Mikrozelenje sončnic ima edinstven okus po surovih sončničnih semenih s teksturo špinače. Je popoln prigrizek  – malo ogljikovih hidratov, veliko beljakovin in esencialnih aminokislin ter poln vitaminov A, B, C in E ter odličen vir antioksidantov. V sončnicah najdemo tudi minerale: cink, kalcij, baker, železo, magnezij, kalij in fosfor.

Mikrozelenje pšenice je vbistvu pšenična trava, ki jo požanjemo nekje 10. dan od setve. Zelenje navadno močimo oz. stiskamo, da pridobimo svež pšenični sok. Lahko se manši delež trave doda kar v smuti. Pšenica je polna klorofila, encimov in odlično pomaga pri čiščenju krvi ter obnavljanju jeter.

Mikrozelenje vrtne kreše si vzgojimo najhitreje iz med vseh tukaj predstavljenih rastlin, saj jo lahko uporabiljamo že 5 dan od setve. Je ostrega, pikantnega okusa, ki spominja na gorčico. Primerna je za začinjanje solat ali jedi.

Mikrozelenje brokolija ima okus pikantnih kapustnic. Uživamo stebelca s kličnimi listi, v katerih je visoka koncentracija beta karotena, vitamina B, vitamina C in aminokislin.

Mikrozelenje rukole so majceni lističi rukole, ki v sebi držijo oster okus. Vsebuje veliko kalija in dušika ter žveplove spojine, ki delujejo protirakavo.

Mikrozelenje redkvice je tudi hitreje kaleče zelenje, ki nam je na voljo že teden dni od setve. Kot pribrokoliju in vrtni kreši, je mikrozelenje redkvice pikantnega okusa, zato ga uporabljamo v manjših količinah.


Upava, da boste vzljubili še en način vzgoje domače hrane in si upali vzgojiti domače zelenje tudi v zimskih mesecih, ko smo velikokrat prikrajšani za zelo pomembne vitamine in minerale, po katerih imamo veliko željo, ko ni na voljo sveže zelenjave iz vrta.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂