Vrtne poti brez prekopavanja tal

Razširite vrtne poti brez prekopavanja tal

Februarja 2020 sva razširila vrtne poti okoli grede s šparglji in malinami, kjer je do sedaj rastla trava. Odstranjevanje zgornjega sloja trave ni bilo potrebno, vendar pa moramo vseeno ustaviti rast trave. Na pomoč na priskoči karton.

Kako širimo vrtne poti brez prekopavanja tal?

Za širjenje potrebujemo karton (brez lepilnih trakov, čim manj potiskan) in lesne sekance.

Namig: Namesto kartona lahko uporabimo tudi več plasti recikliranega slikopleskarskega papirja, namesto sekancev pa slamo, listje ali kar kompost.

Da uspešno zatremo rast trave, kar direktno na nanjo najprej položimo karton, tako široko, kot bo široka tudi pot. Še bolje je, da je karton malenkost večji. Pazimo, da se en karton z drugim na stikih rahlo prekriva. S tem preprečimo rast trave med špranjami. S kartonom prekrijemo celotno površino nove vrtne poti. Karton je pomemben, saj se bo zaradi teme pod njem, trava začela razkrajati. Karton je t.i. "ploskovna zastirka", ki uspešno zaustavlja rast rastlinam pod njem.

Nato sledi končna plast zastirke

Sledi plast lesnih sekancev, ki jih položimo direktno na karton, v širini zastavljene vrtne poti. Debelina zastirke lesnih sekancev naj bo med 5 do 10 cm. Dobro je, da so ti sekanci že skompostirani. Lahko uporabimo tudi sveže, na kaj moramo biti pozorni si preberite tukaj. Katerkoli organski material uporabljamo za zastiranje vrtnih poti, samo da niso tla gola.

Zasiranje vrtnih poti ima več prednsoti, ki so že predstavljani v tem pripsevku: NE  POZABITI ZASTIRATI VRTNIH POTI

Zaključek

Ta prispevek je res kratek, ker širjenje vrtnih poti ni nič kaj zakompliciranega. 🙂 Zapomnite si, da vedno pred zastirko uporabite za prvo plast karton, ki bo dodatno zatrl rast trave ali močno zapleveljeno površino in nato sledi zastika, ki bo v naprej prisotna na poteh in po kateri bomo hodili.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂