Test vzgoje sadik

Sadilne kocke ali sadilni plato? Dognojevati sadike ali ne?

Še pred prvimi pravimi setvami semen za sezono 2020, sva se lotila testa vzgoje sadik z dognojevanjem in primerjava sadilnih kock s plastičnimi platoji. Test je dober mesec dni potekal v fazi od setve semena do sadike. Najbolj naju je zanimalo, kakšna bo razlika med sadikami v sadilnih platojih in sadilnih kockah, ki jih naredimo s Substratniki. Istočasno pa sva preverila, kakšne so razlike pri dognojevanju z organskimi gnojili Organics Nutrients in pa slano vodo z dodatkom EM - efektivnih mikroorganizmov.

1. Test - Primerjava rasti sadik v sadilnih kockah in plastičnih sadilnih platojih

Za primerjavo vzgoje sadik sva za testni zelenjavi izbrala solato in redkvico, za vsak način vzgoje sva potrebovala 12 sadik po vsako zelenjavo, kar je skupaj 24 sadik. zaradi. Pri vseh je bil uporabljen enak substrat za vzgojo sadik, rasle so v istem prostoru, pod enako osvetlitvijo.

Faza setve - 30. 1. 2020

Za vzgojo sadik v sadilnih platojih, sva semena solate in redkvice najprej gosto sejala v kalilnike, postopek je opisan tu: https://vrtobilja.si/vzgoja-sadik-kaljenje-semen-malo-drugace . Substrat ni bil z ničemer tretiran, le navlažen z vodo.

Pri sadilnih kockah sva najprej iz substrata, s pomočjo Substratnika Micro 20 pripravila micro kocke, v katere sva sejala po 1 seme/kocko.  Vse skupaj sva potrebovala minimalno 24 sadik solate in redkvice, zato sva jih pripravila nekaj več, v primeru, da kakšno seme ne kali. Ker substratnik naenkrat izdela 20 kock, je bila ta faza hitra.

Vsa semena so kalila pri sobni temperaturi in na enakem mestu nad radiatorjem.

Na tej fazi sva več časa potrebovala, da sva pripravila sadilne kocke in nato sejala v njih. Gosta setev v kalilnik poteka hitreje.

Faza pikiranja - 4. 2. 2020

Opaznejše razlike pri kalitvi semen nisva opazila, semena so bila v obeh primerih zunaj enak čas. Takrat sva kalilnik in podstavek s kockami prestavila pod namenske luči za vzgojo sadik, da so imele rastline na voljo dovolj svetlobe. Po 6 dneh je bil čas za pikiranje sadik.

Za vlaženje substrata sva uporabljala pršilko, kar je še posebej važno za sadilne kocke, saj lahko curek iz kantice brez pršilke razbije kocko iz substrata.

Najprej sva si pripravila sadilni plato s 24 celicami in ga napolnila s substratom. Nato je sledilo previdno pikiranje iz goste zasaditve kalilnika, po postopku, ki sva ga že predstavila: https://vrtobilja.si/pikiranje-in-presajanje-rastlin

Za sadilne kocke sva najprej pripravila naslednjo velikost kock s pomočjo Substratnika Mini 4. Le ta naenkrat naredi 4 sadilne kocke, zato nama je to vzelo več časa, kot priprava kock v fazi setve. Hkrati se porabi tudi več substrata, kot za polnjenje sadilnega platoja (vendar ta ne gre v ''nič'', razloživa kasneje). Ko sva imela pripravljene kocke (24 za vsako vrsto zelenjave), je sledilo pikiranje, ki gre zelo hitro, saj samo vzameš micro kocko in jo vstaviš v mini kocko. To del naju je zelo navdušil!

Predpriprava kock je vzela več časa, kot polnjenje sadilnega platoja, vendar pa je samo pikiranje bilo potem pri kockah precej hitrejše. Hkrati ni možnosti poškodb koreninskega sistema, kot se zna hočeš ali nočeš zgoditi pri pikiranju sadik iz goste zasaditve v sadilne celice. Je pa možna večja in boljša selekcija same zelenjave (ker smo gosto posejali večje število semen).

Nega sadik

Tekom rasti sadik pod lučmi posebne dodatne nege ni bilo, oboje sva zalivala enakomerno in ob enakem času. Malo naju je skrbelo, da se bodo sadilne kocke izsušile prej, kot substrat v platoju pa temu ni bilo tako. Zelo dobro zadržujejo vlago in na tej stopnji ni bilo velikih razlik v samem načinu nege. Zalivanje je potekalo s pršilko.

Rezultat testa pred presajanjem na prosto - 4. 3. 2020

Po skoraj 4 tednih, so vse sadike prešle v enotedensko fazo utrjevanja, ko sva jih prestavila iz pod luči ven na prosto, da so se utrdile pred presajanjem.

Ker se s presajanjem na gredo faza vzgoje sadik konča, je bila to prva prelomnica za rezultat. Na prvi pogled večjih razlik med sadikami v sadilnih platojih in sadilnih kockah ni bilo. Oboje je raslo zelo dobro, kar pripisujeva tudi kvalitetnemu ekološkemu substratu. Sva pa pri sadilnih kockah opazila zelo lepo koreninsko razrast, saj imajo sadike precej več prostora in hranil kot v posamezni celici v sadilnem platoju. Največjo prednost pa so dobile kocke v naslednjem koraku - presajanje na gredo.

Med tem, ko se je potrebno kar pomatrati, da iz sadilnih celic previdno iztisnemo/potegnemo sadiko s koreninsko grudo, je pri kockah sama eleganca in lahkotnost dela. Ko si pripravimo sadilne jamice na gredi s sadilnim klinom, kocke enostavno vzamemo iz pladnja in jih presadimo. Hitro ter enostavno. Kocke se niso zlepile skupaj, niti ni prišlo do preraščanja korenin iz ene kocke v drugo, hkrati pa so sadike imele dovolj razvit koreninski sistem, da se je substrat lepo držal skupaj. Nobenega razpadanja ali lomljnenja kock!

Če potegneva črto, so kocke za naju zmagovalke v primerjavi s sadilnimi platoji. Res da na začetku sama izdelava kock predstavlja več dela ter časa, ampak se kasneje to vse povrne.


2. Test - Vpliv dognojevanja na rast sadik

V tem testu (ki je potekal istočasno s 1. testom) sva želela videti razliko v rasti in razvoju sadik, če uporabimo dodatna gnojila. Sadike, ki so bile glavne v 1. testu, so tukaj predstavljale kontrolo. Nato pa sva en sadilni plato ter en pladenj s kockami tretirala s pripravkom EM Terra Active + sol + sladkor, drug sadilni plato ter drug pladenj s kockami pa z tremi izdelki iz linije ekoloških gnojil Organics Nutrients - Big plant, Big start in Mycoriza premium.

Faza setve - 30. 1. 2020

Faza setve je potekala enako (in istočasno) kot v 1. testu.  Pripravila sva še 2x več sadilnih kock, da sva imela dovolj sadik solate in redkvice za dodatna dva različna tretmaja.

Do faze pikiranja je bilo torej vse enako, kot že opisano pri 1. testu.

Faza pikiranja - 4. 2. 2020

Najprej sva si pripravila dodatna 2 sadilna platoje s 24 celicami, katere sva napolnila s substratom. Za zadnji plato sva substratu dodala gnojilo Big plant . Nato je sledilo previdno pikiranje iz goste zasaditve kalilnika, po že opisanem postopku.

Za sadilne kocke sva pripravila naslednjo velikost kock s pomočjo Substratnika Mini 4 in tudi tukaj, za zadnji pladenj kock substratu primešala Big plant. Sledilo je hitro pikiranje oz. vstavljanje micro kock v mini sadilne kocke.

Poudariti morava, da čisto vse sadike v vseh 6 pladnjih niso bile enake kvalitete, saj nama je na koncu pikiranja že zmanjkavalo tistih "najlepših rastlinic". Lahko sami vidite po fotografijah. Se pa je nato tekom naslednje stopnje testa situacijo obrnila in so najslabše sadike vidno popravile svojo rast in barvo. Pa poglejmo, kaj sva še dodala testu naprej.

Nega sadik

Vse sadike sva zalivala na 3 dni.

Kontrolni sadilni plato in kontrolne sadilne kocke so bile zalivane samo z vodo.

Drugi sadilni plato in drugi pladenj sadilnih kock sva zalivala vodo, kateri sva dodala efektivne mikroorganizme pripravka 30 ml EM Terra Active, eno čajno žličko himalajske soli in eno čajno žličko sladkorja na 1 liter vode.

Tretji sadilni plato in pladenj sadilnih kock pa je bil pri zalivanju deležen Organics Nutrients - Big start in Mycoriza, ki sva ju prav tako dodajala k vodi za zalivanje. Pri mešanju z vodo sva se držala razmerja po navodilih proizvajalca na embalaži.

Ves čas od pikiranja do presajanja na prosto so bile sadike deležne teh treh različnih tretmajev. Vsi ostali zunanji dejavniki so bili enaki. Tekom dobrih 4 tednov se je začela poznati razlika v rasti sadik.

Rezultat testa pred presajanjem na prosto - 4. 3. 2020

Največ povedo fotografije same. Na prvi pogled najbolj izstopajo sadilne kocke, tretirane z EM Terra Active + sol. Očitno sva namešala preveliko koncentracijo soli, saj so sadike solate res zastale v rasti, niso pa propadle. Če pa pogledamo celo rastno dobo nazaj, pa so največjo spremembo naredile sadike tretirane z Organics nutrients pripravki, saj so se izjemno popravile v rasti in barvi. Pozitivni rezultat teh pripravkov se je pokazal tudi pri razvoju korenin, saj so le te bile bolj razvite kot pri kontroli ter drugemu tretiranju.

Če potegneva črto še pri tem testu, je bila zmagovalka sadilna kocka, ki je bila dognojevana z ekološkimi gnojili Organics Nutrients - Big plant, Mykoriza premium in Big start.

Zaključek

V osnovi pa treba povedati, da sadike gojiva v zelo kvalitetnem substratu, zato so bile razlike med sadikami majhne. Veliko večji vpliv ima dognojevanje, ko imamo s hranili in življenjem siromašen substrat!

Test še ni končan, saj sva čisto vse sadike presadila na gredo. Še posebej Mykoriza premium bo začela delovati sedaj, ko so sadike presajene na prosto in se tam mikorizne glive še naprej razvijajo. Ponavljava: Že v osnovi pa za vzgojo sadik uporabljava kvaliteten substrat, ki mora biti temelj za uspešno rast.

Izdelki Organics Nutrients so na voljo s posebnim 20% popustom za sledilce Vrta Obilja, ko uporabite ob zaključku nakupa kodo VRTOBILJA20 Tukaj: https://www.organicsnutrients.com/produkti/

Substratniki za izdelavo sadilnih kock bodo spet na zalogi, lahko jih že naročite: https://trgovina.vrtobilja.si/product-cate…/…/sadilne-kocke/

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂