Skrbno zalijemo in zložimo na pladenj za lažje prenašanje

Kaljenje semen in vzgoja sadik malo drugače

S Tjašo obožujeva vrtnarjenje s sadikami; z njimi je izkoristek vrta veliko boljši, imava boljši nadzor nad kvaliteto rastlin, in če slučajno seme slabo kali, le ta ne zavzema dragocenega prostora na gredici. Zares veliko rastlin vzgajava iz sadik in skozi leta sva prišla do načina priprave, ki mu zaupajo tudi priznane biodinamične in ekološke kmetije.

Vse ob pravem času

Kakorkoli se lotimo vzgoje sadik, moramo seme posamezne rastline pravi čas. Paradižnik v sredini marca, poletno solato v aprilu, jesensko zelje maja, radič in endivijo julija, itd. Znotraj sort moramo biti pozorni na posamezne posebnosti. Najbolje je upoštevati navodila odtisnjena na embalaži kupljenih semen in dodati še lastne oz. družinske izkušnje setve domačih semen. Za lažji vpogled in lajšanje načrtovanja, še vedno skrbno pripravljava vrtna opravila po mesecih in navodila za vzgojo posameznih rastlin

Na voljo pa je tudi veliki stenski vrtnarski koledar in vsebuje res veliko uporabnih informacij.

Vsako seme posejemo v večjo sadilno posodico - KALILNIK

Na ta način kalimo vso zelenjavo, ki je podana v 1. tabeli v tem prispevku: Seznam zelenjave

Za izbrana semena izpiševa ime in sorto na označevalnik - belo palčko. Veliko sadilno posodico napolniva s substratom, ki ga dobro navlaživa (zalijeva). Semena sejeva na gosto in na koncu po vrhu semen na rahlo posipava še s suhim substratom, da so semena prekrita in poleg položiva paličico. Posodice nato zloživa enega na drugega, kot je vidno na fotografiji in jih postaviva v prostor s primerno temperaturo, za zelenjavo, ki sva jo sejala.

Na tak način sejemo vse rastline, ki jih lahko pikiramo (Glej seznam zelenjave, med njimi tudi paradižnik, papriko, jajčevec, ..). Večja semena (in nekatere ostale posebne rastline večje iz seznama zelenjave) pa posejemo v končni sadilni lonček, ki ga najprej s substratom napolnimo samo do polovice. Ko rastlina vzklije in raste pa dodamo substrat do roba lončka in tako vplivamo na razvoj večjega in močnejšega koreninskega sistema.

Kar eden lonček na drugega?

Ja. Tako zložene posodice ustvarjajo idealno okolje za klitje semen, saj so v temi in idealno vlažni. Gosto zasejani kalčki pa imajo moč, da dvignejo težo nad seboj. V tem času ne rabimo skrbeti za zalivanje. Vse tako posejane rastline bodo čez 4-5 dni že vzkalile. Ko vzkalijo, posode prestavimo na svetlo, zložimo eno POLEG druge in zalijemo. Čez nekaj dni sledi pikiranje.

Pikiranje in nekaj nasvetov

Idealni čas za pikiranje v sadilne platoje in večje lončke, je odvisen od rastline do rastline. Jaz najbolj zaupam splošnemu pravilu, da pikiram rastline, ko so klični listi dobro razviti in predno se začno pojavljati pravi listi. Takrat je rastlina dovolj razvita, da gre v svojo sadilno celico oziroma lonček. O naslednjem koraku - pikiranju, sva že podrobno pisala, zato nadaljujmo z naslednjima člankoma:

KAKO PIKIRATI RASTLINE V VEČJE LONČKE?

8 NASVETOV ZA PIKIRANJE IN PRESAJANJE RASTLIN V VEČJE LONČKE

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂