Pikiranje in presajanje rastlin.. Skoraj vse rastline pikiramo globoko, predvsem paradižnik.

8 nasvetov za pikiranje in presajanje rastlin v večje lončke

Namen pikiranja je malim sadikam zagotoviti dovolj veliko prostora, svetlobe in hranil, da bodo zrasle velike in močne pred presaditvijo na prosto. Ker semena za kalitev v prvi fazi posadimo na gosto v večjo sadilno posodo, rastline kasneje razsadimo vsako v svoj lonček. Ni je čez doma vzgojene sadike, še posebej, ko jih vzgajamo iz lastnih semen ali izbranih sort. Pikiranje in presajanje rastlin v večje lončke je posebno opravilo, pri katerem bi rada opozorila na napake in podala dobre trike, ki bodo to delo olajšali.

1. Kdaj jih že lahko pikiramo?

Splošno velja, da rastline ob presajanju doživijo majhen šok, a kasneje bolje rastejo. Ob samem delu, mlade rastline tudi prejmejo našo energijo in pozornost, kar pozitivno vpliva na samo rastlino. S pikiranjem začnemo, ko se klična lista postavita v vodoravni položaj in ratlina še nima razvitih prvih pravih listov. Načeloma rastline pikiramo samo enkrat. V redkih primerih (npr. če so zunaj nizke temperature ali še nimamo prostora na gredicah) presadimo rastline še drugič v večji lonček/sadilno celico/substratno kocko.

2. Ob pikiranju steblo zakopljemo v zemljo razen pri ..

Vse rastline (razen zelene) pikiramo globoko, vse do kličnih listov. Še posebej če so se mlade rastline na toplem malenkost pretegnile. Pretegovanju se izognemo z dobro osvetljenostjo sadik, predvsem pri vseh kapusnicah in solatnicah.

3. Vedno pikiramo v dovolj topel substrat

Nikoli ne pikiramo rastlin v mrzel substrat! Velikokrat se namreč lotimo dela spontano in substrat za presajanje ali kompost vzamemo le nekaj trenutkov pred delom iz kleti. Ta substrat je občutno prehladen, da bi v njega pikirali rastline. Kako bi se vi počutili, ko bi vam noge zakopali v mrzlo zemljo? Precej neprijetno ... Midva imava vrečko z substratom vedno shranjeno na toplem mestu (npr. kurilnica, predprostor ...). Lahko se prej lončke napolni s substratom in postavi v ogrevam prostor nekaj ur pred pikiranjem. Recimo kar nad radiator. Bo hitreje. Za čisto vse rastline naj ima substrat temperaturo nekje 22-28 °C, oziroma naj bo na otip topel.

4. Substrat stisnemo ob stene lončka in zalijemo z mlačno vodo preden vanj pikiramo rastline

Substrat ne sme vsebovati zračnih mehurčkov in mora biti čvrst. Zato ga vedno stisnem ob dno lončka z dvema prstoma in hkrati naredim še luknjo za rastlino. Z mlačno vodo ohranjamo toplo temperaturo substrata. Zalijemo pred pikiranjem, ko je substrat že v lončkih, da nam na sveže prepikiranih rastlin vodni curek ne uniči in prestavi. Po pikiranju dodam še substrat, da napolnim lonček do vrha.

Pikiranje 6 dni stare solate
Pikiranje 6 dni stare solate

5. Uporabimo dovolj velike lončke ali sadilni plato s kvalitetnim substratom

Velikost lončka je odvisna od kvalitete substrata. Če uporabljamo s hranili bogat substrat imamo lahko manjše lončke. Prav tako je velikost odvisna od tega, koliko časa bo rastlina bila v njem. Izbira kvalitetnega substrata je ključna pri vzgoji lastnih sadik! Sam imam rad s hranili polne in vlago zadržujoče substrate. Uporabljam Biobrazdino prst in Vermikompost. Pravilna velikost lončkov za posamezne rastline je zelo obširna tema, o kateri še bova pisala.

6. Če je zunaj mrzlo, obvezno pikiramo v ogrevanem prostoru!

Za substrat in vodo smo poskrbeli, da so dovolj topli. A ne smemo pozabiti na temperaturo zraka. Če bomo pikirali rastline eno uro ali celo več (se zgodi, ko se pikira paradižnik, jajčevce in papriko), jim mrzla zunanja temperatura škoduje. Ob mrzlem vremenu počnite to v kakšni kurilnici, garaži, rastlinjaku, ..

7. Ne dotikamo se malih korenin

Rastline ob prestavljanju prijemamo za zeleni del, saj so korenine nežne in se hitro poškodujejo. Koreninice v substrat potisnemo s plastično/leseno paličico.

8. Kateri rastlin ne pikiramo?

Ne pikiramo rastlin, ki presajanja ne prenašajo dobro. Za vzgojo sadik teh rastlin sejemo semena takoj v končne (velike) lončke, iz katerih bodo direktno presajene na vrt. To velja za buče, bučke, kumare, melone, lubenice, bob, grah, koruzo (če vzgajamo iz sadik) ... Preverite seznam.

Zaključna misel

Upam, da vam bodo nasveti pomagali pri pikiranju in presajanju, da boste ob tem občutili še večje veselje. Z vzgojo zdravih in močnih sadik se na vrtu veselimo obilja zdravih plodov.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂