Kimchi kislo kitajsko zelje

Vrt brez prekopavanja

Tjaša Štruc

Kimchi – kitajsko “kislo” zelje

Letos prvič na vrtu gojiva kitajsko zelje, ki je odlična jesenska listna zelenjava. Vsega skupaj je zraslo kar veliko glav, ki jih je potrebo pojesti :) Da ne bova vseh poglodala svežih v solati ali v zelenjavnih omakah, sva se lotila priprave KIMCHI-ja - kislega kitajskega zelja. Gre za Korejsko različico spravila svežega kitajskega zelja, …

Preberi več Kimchi – kitajsko “kislo” zelje

Vrtni tunel prav tako opravlja svojo nalogo na dvignjeni (ali visoki) gredi

Vrt brez prekopavanja

Robert Špiler

Vrtni tunel z zimsko kopreno za podaljševanje sezone

Najboljši način za podaljšanje sezone je seveda rastlinjak oziroma plastenjak. Tu ni nobenega dvoma. A tudi na navadnih gredah, nam lahko vrtni tunel z zimsko kopreno sezono podaljša v jeseni in jo spomladi tudi pohitri. Prav tako se s pokrivanjem z uporabo vrtnih lokov ubranimo pred nekatermi letečimi in plazečimi škodljivci. Podaljševanje sezone Sezono želimo …

Preberi več Vrtni tunel z zimsko kopreno za podaljševanje sezone

Francoski vrtovi

Vrtovi po svetu

Robert Špiler

Velik sonaravni vrt je srce te čudovite francoske restavracije

Za teden dni sva poletela v Provanso v Francijo in tudi na tem potovanju nama je, tako kot vedno, uspelo dodati vrtnarski aspekt. Namreč, res vedno gledava čez ograje, pred hiše, velike nasade in skušava razumeti, kako v drugih deželah vzgajajo sadje in zelenjavo. V Provansi sva izkusila tisto nekaj več - vrhunsko restavracijo z …

Preberi več Velik sonaravni vrt je srce te čudovite francoske restavracije

bokashi

Koristni mikroorganizmi

Robert Špiler

Bokashi fermentacija odpadkov oziroma sprotno kompostiranje

Ta članek bo predstavil bokashi kompostiranje. To je (koristni) anaerobni proces fermentacije, ki poteka brez kisika. Mikroorganizmi prisotni na bokashi posipu, se ob stiku z organskimi odpadki namnožijo in le ti fermentirajo v organsko hranilo za tla in tekoče gnojilo - fermentacijsko tekočino. Bokashi je japonski izraz za fermentirano organsko snov. Je bokashi kompostiranje ali …

Preberi več Bokashi fermentacija odpadkov oziroma sprotno kompostiranje

Ob kompostnem kupu je tudi velik kup lesnih sekancev. Prav tako za vrt. Kompost priprava.

Zastiranje

Robert Špiler

Tako sva ustvarila 5 m3 prvovrstnega komposta za najin vrt

Ta članek bo predstavil način kompostiranja večje količine živalskega gnoja. Na naslovni sliki, na levi strani, pod črno folijo in poleg velikega kupa lesnih sekancev, je kup o katerem bo govora. Pred tem še nekaj besed, zakaj se sploh uporablja tolikšna količina komposta. Sonaravni vrtnarji, ki vrtnarimo s kompostno zastirko, brez štihanja, posnemamo pogoje v …

Preberi več Tako sva ustvarila 5 m3 prvovrstnega komposta za najin vrt

zimsko sadje

Shranjevanje pridelkov

Robert Špiler

4 najboljši slovenski sadeži za pripravo domače ozimnice

Sadje ponuja (s)eksplozijo okusov, hidrira telo in ga polni z vitamini, minerali ter ostalimi hranili. Sezona svežega in sezonskega sadja se pri nas začne konec aprila. Nato se skozi leto razvrsti paleta vrst, sort, barv in okusov sadja, ki se nam ponuja vse do konca jeseni, ko v novembru še lahko naberemo mehke nešplje. Za …

Preberi več 4 najboljši slovenski sadeži za pripravo domače ozimnice

Vrt Obilja delavnica

Vrt brez prekopavanja

Robert Špiler

Članek za vrtnarje, ki so si vrtnarjenje preveč zakomplicirali

Veselje ob hitri in obilni rasti rastlin na vrtu je nepopisno. In tako se je začel tudi včerajšnji pogovor s starim znancem, ki mi je, tako kot že veliko ljudi do sedaj, pripovedoval o uspešni rasti rastlin v visoki gredi. "V visoki gredi vse enkrat hitreje zraste, kot pa na vrtu!" je dejal. "Zakaj pa …

Preberi več Članek za vrtnarje, ki so si vrtnarjenje preveč zakomplicirali