Je trajnica, pri kateri uživamo termično obdelana stebla v podobnih jedeh kot (sladke) sadeže. V naših krajih rabarbara odlično uspeva brez posebne nege, že spomladi požene rast in daje pridelek. V tleh razvije odebeljene korenike ali rizome, iz katerih (nova rastlina) požene močna stebla in velike liste. Vsebuje veliko oksalne kisline, ki jo je največ …
Pikantna trajnica, tradicionalno prisotna že na vrtovih naših babic. Hren je izredno nezahteven za vzgojo, če smo zadovoljni s pridelkom nepopolnih oblik. Za lepe, debele in gladke korenine je potrebnega več dela. V tem primeru ga pridelujemo kot enoletnico, kar je praksa pri profesionalni pridelavi za prodajo. Hren vzgajamo s presajanjem stranskih korenik iz matične korenike. …
Jagode vzgajamo na gredah standardnih oblik kot ostalo zelenjavo. Rastejo tudi kot posamezne rastline med ostalimi trajnicami ali kot lončne zasaditve. Z dobro izbiro sort v jagodah uživamo od zgodnje pomladi do jeseni. Poznamo enkrat in večkrat rodne sorte. Enkrat rodne se delijo še na zgodnje, srednje in pozne sorte. Ker se v 3 do …
Šparglji so poslastica zgodnje pomladi in ena prvih spomladanskih vrst zelenjave. Uživamo mlada stebla oziroma poganjke. Kot trajnica ne potrebuje veliko nege, le dobro jo moramo posaditi. Šparglje si vzgojimo iz sadik ali večletnih korenik. Vsaka korenina je svoja rastlina z več stebelnimi poganjki in se ne razmnožuje (vegetativno) kot na primer rabarbara in hren. …